Friday, March 19, 2010

Sotong Berempah..


Ok..hidangan tengahari nk tumpang lalu...hehehe..resepi dpt dari majalah RASA edisi Julai 2008 iaitu Sotong Berempah...dia rasa macam kari pon ade gak..ye lah pasal guna rempah kari kan..cuma x guna santan jer. Anyway klu nk try..ambik resepinye ye...

SOTONG BEREMPAH

Bahan-Bahan

500 gm Sotong
1 paket kecil serbuk kari daging (D guna serbuk kari ikan)
1 sdb serbuk cili
2 batang serai -dititik
1 biji tomato -potong dadu
5 ulas bawang merah-ditumbuk
2 ulas bawang putih -ditumbuk
5 cm halia
125 ml air asam jawa
3 sudu makan minyak masak-utk menumis
sedikit air
garam & gula secukup rasa

Bahan Tumis

20 gm bunga lawang
20 gm buah pelaga
20 gm kulit kayu manis
*agak2 laa ye..

Cara memasaknye :-
  1. Panaskan minyak dan masukkan bahan tumis, bawang merah, bawang putih, halia dan serai. Tumis hingga naik bau.
  2. Masukkan serbuk kari, serbuk cili dan sotong. Kacau rata selama 3 minit.
  3. Masukkan air, air asam jawa dan tomato.
  4. Perasakan dgn garam dan gula.
  5. Biarkan kuahnya menjadi kering dan angkat.

2 comments:

  1. Squid is my son's fav! Sedapnyaaaaa! ;)

    ReplyDelete
  2. Owh really?? well Love, should try this recepi laa k..thanks..

    ReplyDelete