Ok..hidangan tengahari nk tumpang lalu...hehehe..resepi dpt dari majalah RASA edisi Julai 2008 iaitu Sotong Berempah...dia rasa macam kari pon ade gak..ye lah pasal guna rempah kari kan..cuma x guna santan jer. Anyway klu nk try..ambik resepinye ye...
SOTONG BEREMPAH
Bahan-Bahan
500 gm Sotong
1 paket kecil serbuk kari daging (D guna serbuk kari ikan)
1 sdb serbuk cili
2 batang serai -dititik
1 biji tomato -potong dadu
5 ulas bawang merah-ditumbuk
2 ulas bawang putih -ditumbuk
5 cm halia
125 ml air asam jawa
3 sudu makan minyak masak-utk menumis
sedikit air
garam & gula secukup rasa
Bahan Tumis
20 gm bunga lawang
20 gm buah pelaga
20 gm kulit kayu manis
*agak2 laa ye..
Cara memasaknye :-
SOTONG BEREMPAH
Bahan-Bahan
500 gm Sotong
1 paket kecil serbuk kari daging (D guna serbuk kari ikan)
1 sdb serbuk cili
2 batang serai -dititik
1 biji tomato -potong dadu
5 ulas bawang merah-ditumbuk
2 ulas bawang putih -ditumbuk
5 cm halia
125 ml air asam jawa
3 sudu makan minyak masak-utk menumis
sedikit air
garam & gula secukup rasa
Bahan Tumis
20 gm bunga lawang
20 gm buah pelaga
20 gm kulit kayu manis
*agak2 laa ye..
Cara memasaknye :-
- Panaskan minyak dan masukkan bahan tumis, bawang merah, bawang putih, halia dan serai. Tumis hingga naik bau.
- Masukkan serbuk kari, serbuk cili dan sotong. Kacau rata selama 3 minit.
- Masukkan air, air asam jawa dan tomato.
- Perasakan dgn garam dan gula.
- Biarkan kuahnya menjadi kering dan angkat.
Squid is my son's fav! Sedapnyaaaaa! ;)
ReplyDeleteOwh really?? well Love, should try this recepi laa k..thanks..
ReplyDelete