Saturday, March 6, 2010

Hannani vs Choco Moist Cake...



Salam & hai to all blogger tersayang...

Hari ni pepagi lg dah ujan kat area Klang Valley nih..specially kt area PJ(Petaling Jaya)...Anak gadis D, Hannani pulak ade Karnival Assunta di sekolah beliau (mcm family day ler)...beliau pon ambil bahagian dalam aktiviti jualan utk kelas beliau..so, D buatkan 2 bijik Choco Moist Cake nie sebagai bahan jualan di Karnival nanti...Ye.. kene support klu anak2 nk berniaga nih!! hehhehe..

* p/s: dgr citer td gerai kek beliau yg paling top!! ekekeke...

Friday, March 5, 2010

Ikan Kukus Sambal Asam


Lagi satu lauk yg best utk D kongsikan bersama ngan all of u..ekceli lauk nie mak D dpt dari menghadiri satu kenduri seorang saudara juga...dikatakan juga lauk nie adalah Boyan Cruisine!!! x tau tul ke x..tp lbh kurang sama jer ngan lauk2 biasa kita..x per..klu u all minat leh try yea...D akn bagi resepinye..

Ikannye perlu dikukus terlebih dahulu..manakala sos/sambal asam 2 disira kemudian semasa hendak dihidangkan...tp rasanyee...mmg sedap utk yg x brape selera nk mkn..klu pekena lauk nih..sure terangkattt!!ekeke...

Bahan2nya:-

4 ekor ikan (D guna ikan kembung/pelaling-sederhana besar)
5-6 ulas bawang merah
3 ulas bwg putih
30 biji cili api ( suka nk lebih atau kurang)
3cm belacan
1/2 cawan air asam jawa (buat pekat sket)
1 biji bawang besar (mayang bulat2 halus)
5 biji limau kasturi (ambil jus saje)
3 sdb gula (-/+)
1/2 sdk garam

Cara Membuatnya:-
  1. Bersihkan ikan kemudian garamkan sedikit..kemudian kukus selama 15 minit. Ketepikan.
  2. Rebus bawang merah, bawang putih dan cili api sampai agak masak (cili api jd layu). Kemudian toskan.
  3. Blender bahan2 yg direbus td bersama dgn belacan dan air asam jawa. Letak ke dalam mangkuk.
  4. Kemudian, perasakan bahan yg diblender tadi dengan garam dan gula. Seterusnya masukkan bawang yg dimayang halus dan jus limau kasturi. Gaul sebati sambal asam dan akhir sekali tuangkan sambal asam ke atas ikan yg telah direbus tadi. Sedia untuk dihidang.

Kerang Goreng...



Waktu balik dari hantar Haikal ke tadika td..sempat singgah kedai yg jual sayur2 dan ikan2 kat area umah D nie...ternampak plak kerang..D beli sekilo..tp lom ade idea nk masak ape...

Bila dah sampai ke rumah D bgtau mak yg D ade beli kerang td..mak D ckp goreng je lah!!! hehehe..pernah ke buat kerang goreng?? D tau kerang boleh buat lauk goreng nie pon dari MIL D di kg..memula rasa pelik gak..tp bila dah makan...hallamakk!! syiokk rupanyee..meh try buat..

Bahan2nya :-

1 kg kerang (cuci bersih)
3 ulas bawang merah (hiris halus)
2 ulas bawang putih(hiris halus)
1 inci halia(hiris halus)
3-4 biji cili api (klu nk pedas)
1-2 btg serai (dititik)
garam secukup rasa
minyak utk menumis
sedikit air

Cara membuatnya :-
  1. Tumis bawang merah, bawang putih, halia dan serai hingga naik bau. Kemudian masukkan kerang dan sedikit air. Kacau sebati.
  2. Kemudian masukkan garam dan cili api. Kacau sebentar. Tutup selama 5 min.
  3. Bila kulit kerang sudah terbuka, boleh dah tutup api dan hidangkan panas2.

American Breakfast with Teh C Peng





Haii & Salam Jumaat kpd semua...

Dah plan nk masak ape tgahari nih?? hemmm...D baru lps breakfast ngan anak gadisku, Hannani. Ari nie ngada2 sket nk belagak 'mat salleh' laa kunun..hehe tu yg buat breakfast American style tuh!!.

Alaaa...simple2 jer..x der ape yg grand pon..ade sausage ngan telur mata jer ngan kentang shoestring(betul ke D spell nih??)...tp..masyaAllah..konyanggg den!!..siap buatkan anak dara D nie Teh C Peng lg( wahhh..siaran ulangan nampak!!)..ari tu D buat dia x merasa!! kuikuikui...jom layanzz..

Thursday, March 4, 2010

Apam Tepung Beras...




Wahhh...nmpaknye virus apam nih dah menjangkit kat umah D laa pulak!! hehehe...semua gara2 dh bertandang kat blog Chik Mimi dari Aku dan Kehidupanku ler pagi td...

Hasilnye?? aduhhh...mmg besttt & gebu..siap segih2 gak ler (walaupon ader yg x sengeh)..ape2 pon ttp sedappp...D buat 2 kaler iaitu pink ngan biru (tp yg kaler biru tu terlebih taruk pewarna..hehehe)...

Dulu mati2 lah D ingat payah naa sangat nk membuatnye..pasal dengar citer kene ragikan sampai 1 hari...adehh..kan ke leceh tueee.. tima kasih byk kpd tuan punya resepi nie iaitu Kak Watie ( D referred dr blog Chik Mimi) kerana sudi bekongsi resepi yg sungguh mudah ini..tq so so much!! Nie dia resepinye yg D c&p dr blog Chik Mimi sayang tu..mintak halal semuanye ye...

Bahan-bahan:
  • 1 cawan nasi
  • 2 cawan tepung beras
  • 1 cawan gula putih
  • 1 1/4 cawan air
  • 1 sudu kecil yis
  • sepeket kecil eno
Caranya:
Blend nasi dengan air hingga halus kemudian masukkan sugar, tepung dan yis. Blend lagi hingga sebati. Masukkan ke dalam bekas dan tutup rapat. Perap lebih dari 3 atau 4 jam (Akak bancuh lewat tengah maalam kukus pukul 5 pagi). Selepas diperap kacau perlahan dan masukkan eno, kacau sebati perlahan-lahan (warnakan kalau suka) dan biar sebentar. Panaskan kukusan. Masukan ke dalam acuan-acuan kecil dan kukus selama 15 hingga 20minit dengan api kuat. Boleh di makan dengan kelapa parut yang dikukus sebentar dan digaul dengan sedikit garam jika suka.

Pajeri Nanas


Haa..nie lg 1 lauk hidangan tgahari td gak..sumer mak D yg masak ari nie...D tumpang makan jer..ekekeke..

Dari td nk try updatekan kat sini..tp x dapat2..coz line internet mmg biol betul kat sini...x per lah..walaupun lambat..tp tetap tayang!!! hehehe...layan ye..

Sambal Berlada Ikan Bilis & Sambal Sotong



Hai..dah lunch ker?? x ajak D pon!! ekekeke...jgn mareee..D gurau jerr..anyway, geng2 kat sini sumernye baik2 belaka...rajin dan x lokek nk kongsi resepi2 yg hebat2!!

Entry hidangan tengahari kami ari nie...selalu sgt buat sambal2 cenggini pasal popular demand kat umah nie..ramai yg gemar!! jom kita tgok ye..layanzz......

Ular lagi.....


Salam & Hye semua..

Dah hari Khamis dah kan..kejab jer waktu berlalu..tp insyaAllah..waktu2 kita x terbuang ngan benda2 x berfaedah...sebagai suri rumah mahupun yg berkarier masing2 committed ngan tugasan harian..semoga usaha2 kita nie diberkati Tuhan yg Maha Esa dan diberikan ganjaran yg setimpal di akhirat kelak...insyaAllah...

Citer pasal entry kali nie berkaitan ngan ular lagi...owhhh...gamaknye umah D nie dah jd sarang ular kot..maklum je lah duduk dkt ngan sungai dan ade benteng kat belakang rumah 2 yg agak mcm hutan sket..huh!! naik seram bulu roma plak!! ekekekeke..

Ular nie Asben D jumpa masa heboh duk mengemas stor2 di belakang rumah yg dah tunggang langgang tue..so, dalam dok mengemas dan memunggah mane brg2 dah x diperlukan lg tu..terjumpalah anak ular nie...terjerit2 anak dara D panggil suh bawak camera dan ambik gambar...haaa...nie lah dia makluknye..maybe yg sebelum nie yg dah dibunuh tu gamaknye ibu dia kot(sila rujuk entry alkisah kat label-scroll kat bawah)..yg nie kira anak lg.. panjang pon x sampai 1 meter..tp ttp aggressive walaupun anak!! Asben D x bunuh (x sampai hati kot..pasal kecik lg..hehehe), tp beliau membuangnye ke sungai di belakang umah tue...

Wednesday, March 3, 2010

Udang & Sotong Goreng Tepung....


Lagi satu hidangan yg simple utk hari ini...haa...yg ini mmg favourite anak2 ler...klu makan kene catu sket!! ekekeke..klakar bunyik bila mkn kene catuan plak kan!! ingat air jer kene catu..ye lah..mau nye x kene catu..sorang leh ambik 4 ketul jer tuk siang..mlm kang lain citer. Klu x dicatu alamat..sorang jer dah sepiring lerrr..hehhee..derang mmg suka lauk nie..mcm mkn cikedes jer dibuatnye..aduyaiii...

Gulai Ayam Bertumis Ciliapi


Ok..now..bersedialah dgn entry2 hidangan tengahari td pulak yer...hehehe..amboiii..mcm nk lancarkan serangan jer eks!!! adehhh...geng2 blogger lain pon dah lama update entry lunch..D yg selalu kelewatan/ketinggalan..hemmm..apo nak buek?? kita dah tercipta untuk ke sana dan ke mari (ambik & jemput anak sekolah)..hehehe..

Resepi asal oleh mak mertua D....Pn.Rajemah..style mak mertua D nie lain sket..beliau suka tumis dulu klu buat gulai2 cenggini..tp mmg sedapppp sgt..biasalah klu dah nama nye 'mak'..kita x mampu nk tandingi kehebatan mereka dlm bidang masakan nie!! cooking with love gituuu..

Bahan2nye:-

500 gm ayam
1-2 biji kentang
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
20 biji cili padi ( klu nk pedas lebihkan lg)
1/2 inci halia
1/2 inci lengkuas
1 batang serai
1 cawan santan pekat
2-3 cawan air
minyak utk menumis
garam secukup rasa


Cara membuatnye :-
  1. Tumbuk bawang merah,bawang putih,cilipadi, serai, halia & lengkuas hingga agak lumat. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak di dlm kuali. Tumiskan bahan2 yg telah di tumbuk tadi selama 2 minit.
  3. Kemudian, masukkan ayam dan garamkan. Kacau selama 2 minit, kemudian, tuangkan segelas air, kecilkan api gas dan kemudian tutup masakan. Biarkan selama -/+ 5 min.
  4. Apabila air tumisan ayam semakin kurang..masukkan santan dan tambah dengan 1-1/2 cawan air lagi..kacau sebati. Kemudian masak lagi selama 10 minit. Tutup api dan sedia utk di hidang...

Teh C Peng...


Tah ape tebiat pepagi td partner kan sarapan mee goreng ngan Teh C Peng...haaa.. nie mesti penangan blog Hasue la nie...smlm jln2 kat blog beliau terpandang teh gaya terkini nih!! tetiba jer nafsu utk membuatnya dtg pagi td...sblum nie pernah gak nmpk kat blog kawan2 yg lain...tp x bernafsu nk membuatnye lg..maaflah..pasal nie pestaim try resepi hebat nie..D x gunakan gelas yg jernih canggih2 tue..D guna gelas org bg present masa D kawen dulu...hehehe..dramatik nyeee citer!!!Tp yg paling penting...rasanye..mmg syiokkkk...yum..yum..yummm..kita enjoyyyy!!!

Mee Goreng..


Laaa...nie entry breakfast td...layan je lah ye..hehehe. Ekceli buat mee nie pasal Haikal yg request..dia kononye nk try la bawak bekal ke tadika..pasal dah pernah nmpk kawan2 buat benda yg sama!! nk x nak gorengkan ler mee nie...asal dia bahagia D pon bahagia juga..cayang Abang!!

Resepi Kek Jelly Buah-Buahan

* Gambar ini sekadar rujukan*

Salam & Hello semua...

Maaflah coz D lewat menyertakan resepi entry yg lalu iaitu ; Kek Jelly Buah-Buahan...Resepi asal D x sure..coz D dpt resepi nie dr akk D yg duk Senawang tuh!! oklah..meh try resepi nie ye:-

Bahan2nya:-

Bahan A

1 kotak Kek ( Swiss Roll/Pound Cake/Marble Cake)
*di potong2 & buat lapisan paling bawah sekali

Bahan B

500ml susu segar
3 sdb tepung kastad
2 sdb gula * Masak sampai pekat dgn api perlahan

Bahan C

1 tin buah-buahan Koktel
* Tabur sebagai lapisan ke-3

Bahan D

1 kotak Kristal Jelly Nona (any flavour -D guna Raspberry)
2 cawan air
1-2 sdk gula ( x letak pon x per)
* Masak hingga jelly pekat dgn api perlahan

Cara Membuatnya:-
  1. Susun potongan kek/bahan A ke dlm bekas casserol sebagai lapisan yg paling bawah.
  2. Tuangkan bahan B. Biarkan sebentar selama 5 min
  3. Tabur rata bahan C.
  4. Akhir sekali lapiskan bahan D sebagai lapisan paling atas sekali.
  5. Sejukkan Kek Jelly Buah-buahan. Sedia untuk dihidang

Tuesday, March 2, 2010

Kek Jelly Buah-Buahan...



Salam & Hello 2 all Blogger friends & others

Dah bersantapan ke?? hehehe..mesti dah ek!! owh ya..sebelum D terlupa..D nk ucapkan terima kasih kepada kawan2 yg mendoakan kesihatan anak buah D, Muhammad Aidil Fahmi...dan alhamdulillah, beliau telah pon dibenarkan keluar dr hospital petang semalam...dan sekarang hanya perlu berehat di rumah sahaja lah...

Oklah...nie dia Kek Jelly Buah-buahan yg memenangi tempat ke-2 dlm Pertandingan Masakan sempana Maulidur Rasul ari tuh!! huhu...baru nk update kat sini...sorry guys..tp dessert nie rasa dia mmg special lah..nk kata mcm aiskrim pon ade gak!! Resepinye nti D update kemudian..but for now...kita layanzz gambar dia dulu eks!! lol.. :-))

Sunday, February 28, 2010

My Dear Nephew...owh...

Curik2 snap gambar nie coz govmt hosp x membenarkan utk guna camera!! hehehe

Salam & hai semua..

Apa khabar? D sentiasa doakan u ol's sumer baik2 hendaknye...sihat, cergas, ceria & kreatif!!! klu x der sumer nie..x berasap ler dapor gamaknye!!!..huahuahua... tul x??

Entry D kali nie x de kene mengena ngan food..ekceli mmg ade dish yg nk D kongsikan bersama..tp malangnye..my digicam out of battery plak!! huhuhu..nk beli pon x sempat...x per... 4 sure there are always have a next time kan?? InsyaAllah...

Entry D nie berkenaan ngan anak buah/nephew D nie yg jatuh basikal semalam dan mengalami patah tulang pd 2 bahagian. Jatuh di kg, Sg.Besar Selangor...terus dibawa ke Hosp. Sabak Bernam...namun ketiadaan doktor pakar untuk merawatnye...maka terpaksalah dirujuk ke Hospital Tengku Ampuan Rahimah-Klang, Selangor.

Waktu D pergi melawat beliau tengahari td...tangannye telah disimen dan keadaan beliau pon semakin baik..Ape2 pon D & family mendoakan agar Muhammad Aidil Fahmi sembuh secepat mungkin...insyaAllah...