Monday, March 15, 2010

D vs Kelas Masakan...

D guna glaze icing jer..simple...

tuuu dia..akk2 kiter yg sporting & caring...lol

Mama-D chef poyo...hahaha

Sesi borak2 & jamuan ringan sementara tggu cupcake masak...

Hai..bertemu lg dengan entry2 tertunda daripada D nie...maaf la ye..bz sket(alasan poyo)..ahakss!!

Nie dia xtvt semalam...xtvt kelas masakan kami...Semalam merupakan turn D tuk buat demo masakan pulak!!...resepinye ialah Carrot Cupcakes..thanks 2 the recepi owner, skyblue@myresepi.com...dengan resepi beliaulah D dpt berkongsi dgn kawan2 di sini..

Walapun x ramai yg hadir..maklum sajalah, dah mula cuti sekolah nie..kwn2 yg lain tentu dah ade xtvt yg dirancang kan...namun D berterima kasih kepada kawan2 yg sudi hadir & meluangkan masa mereka untuk berkongsi resepi ini bersama2 dgn D. Dan yg paling setia..yg sentiasa berada di sisi D..iaitu Kak Sheila from Nshafea Duniaku yg x jemu2 memberi perangsang buat D..thanks a lot kak!! akk mmg bestt!! hehehe...

CARROT CUPCAKES

Bahan2

1-1/2 cawan tepung naik sendiri
1/2 cawan gula halus/kastor
3/4 sdk baking powder
1/2 sdk serbuk nutmeg( D x letak )
1/4 sdk serbuk cinnamon
1 cawan lobak merah di parut
2 biji telur
3/4 cawan minyak masak
1/2 cawan walnut yg di cincang

cream cheese frosting

2 cawan gula aising
120 gm cream cheese
1 sdk kulit lemon yg di parut

Cara Membuatnya:-
  1. Panaskan oven pada suhu 180 C. Lapiskan loyang muffin dengan paper cup dan ketepikan.
  2. Ayak dan masukkan semua bahan2 kering kecuali walnut ke dlm mangkuk besar.
  3. Masukkan lobak merah, telur dan minyak. Gaul hingga sebati (guna senduk kayu pon boleh) Masukkan walnut dan kacau hingga rata dan sebati.
  4. Isikan paper cup tadi dengan adunan 3/4 penuh. Bakar selama 20-25 minit.
  5. Sementara itu, sediakan cream cheese frosting. Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk. Kacau hingga jd creamy.
  6. Bila cupcake telah sejuk, sapu 1 sdb cream cheese frosting ke atas cupcake dan hias ikut suka.
**D gantikan cream cheese frosting dengan glaze icing..

Resepinye : 2 sdb air panas suam + 6 sdb icing sugar + 1 sdb perahan lemon. Gaul sebati semua bahan ini hingga agak likat..sira di atas cupcake. (boleh juga letak pewarna kegemaran)

No comments:

Post a Comment