Friday, June 18, 2010

Ikan Bakar, Air Assam & Ulam-Ulaman Celur....

Ikan di laut..asam di darat...dalam periuk..bertemu juga...hehehhe...ade kait mengait ker ngan entry D nie?? huh!! jauh panggang dari api kot..mungkin yg berkait pon cuma ikan dan air asam ade laa..hehehe...

Hari nie mak D bakar ikan tuk hidangan tgahari nie...wahhh...cam best jer lauk kat umah nie ari nie...hehehe...mmg kebiasanya pada hari Jumaat, kami akan buat ikan bakar..tak pasti plak kenapa ye? or maybe mmg kebetulan asal buat lauk ikan bakar jer jatuh pd hari Jumaat ke? wallahualam!!ahakss...

Mak D bakar 2 jenis ikan iaitu Ikan Lampam dan Belanak (besar)...memula terkezut gak tgok ikan belanak besar cam tuh!! sampai D tnye kat mak D ikan ape tue..pelik sket rupa dia...cam ikan Haruan pon ade gak iras2nye..hahaha...funny tul le...mana taknye, biasa kita tgok ikan belanak kecik2 jer..goreng pon sodappp...

klu dh makan ikan bakar nie mmg wajib ade Air Assam yg betul2 power cam mak D buat nih!!! sedapnyeee...wahhh!! puji mak sendiri nmpak!! ekekeke...mmg betul D tak tipu taw..pada sape2 yg pernah rasa air assam yg mak D buat nih..mesti akan bersetuju punyee lah...nk2 lagi klu meratah...perghhh!!! meletoppp!! hehehe...Selain tu, tak ketinggalan ulam-ulaman celur juga buat pelengkap hidangan...


Hah..ape lagi??? Jom laa pekena ikan bakar kat sini ramai2 ye....semua free jer..tak yah bayar pon!!ekekkee....layannn....

Resepi Cicah Assam

Bahan2:-

1 genggam Asam Jawa
1 cawan air masak
4-5 sdb gula
belacan 1 inci
10-15 biji cili api/-+
sedikit garam
sedikit ajinomoto
3 ulas bawang merah/ricih + gaul bersama air assam

Cara membuatnya:-
  1. Ramas asam jawa bersama air sampai pekat. Buangkan biji2 asam jawa. Ketepikan.
  2. Tumbuk ciliapi, belacan dan ajinomoto sampai lumat.
  3. Kemudian masukkan bahan tumbuk ke dlm air asam jawa tadi.
  4. Tambahkan garam, gula dan bawang ricih. Gaul sebati. Sedia utk dihidang bersama ikan bakar.

Nasi Goreng Kampung...lagiiiiii..

Salam di hari Jumaat yg mulia....

Hari nie breakfast dh tak ade idea lain lg dh..asyik2 siaran ulangan Nasi Goreng Kampung lagii...hehhe..Kalau nasi goreng kampung biasanye org letak ikan bilis kan..D tak letak pon..stok yellekk! hehhee...buh udang jer...

Anak2 D tak de banyak kerenah...depa ngapp jer...ok jom layannn

Thursday, June 17, 2010

Sweet Sour Talapia Merah...

Nie dia entry yg panass lagi..Sweet Sour Talapia Merah...hehehe...Ari nie mak D tak der...beliau keluar menghadiri ceramah sejak dari pagi td..so, tugasan memasak terpaksa lah D take over...huhu...

Buka icebox besar D tu...jumpalah ngan ikan talapia merah seekor...kepala pon tak de nk pening2 pikir nk masak ape...for sure D akan masak sweet sour le...anak2 D ngan asben D suka lauk cenggini. Ikan tu D basuh terlebih dahulu dengan air asam lemon dan garam untuk hilangkan bau2 yg tak brape best tuh...hehehe...biasala, ikan talapia nie agak hanyir sket baunye...kdg2 bau lumpur pon ade..huhu..

Sebenarnya, bahan2 ramuan pon tak banyak. D cuma ade tomato jer...daun bawang pon tak ade...bolehlah..pd yg nk lebih kreatif boleh la letak mcm2 bahan untuk hidangan cenggini ye...enjoyyy.


Kueyteow Goreng...


Salam & Hello pd semua pengunjung NMY-HouseofSatay...(huh!!ade ker??..hikhikhik)

Alamak..nie kira entry terlajak nih!! patut post pagi le kan..hehehe..ari nie mcm2 hal sket yg terjadi..dengan PC buat hal...dgn kamera dh kehabisan battery...adehhh..tertangguh semua urusan2ku..hehee...

Kueyteow Goreng nie mak D yg masak untuk breakfast pagi td. Biasalaa kan...nie kira siaran ulangan je laa nie...oklah..ape2pon layan je le..hehehe

Wednesday, June 16, 2010

Cream Puff with Custard Filling....


Inilah dia sajian minum petang kat umah D hari nie...Cream Puff with Custard Filling...semalam masa bawak anak2 + anak2 buah ke library...sempat D salin resepi Cream Puff nie dari 1 buku resepi yg ditulis oleh Chef Kamarul...

D rasa resepinye mudah jer...cam senang nk buat...so, td nie D pon cubalah buat. 1st time nie..tak tau jadi ker tak?!!huhu...so D buat keputusan buat 1/2 batter jer...sekurang2nye klu tak jadi pon tak de laa membazir sgt..hehe...Ternyata sangkaan D meleset!! mmg jadik dan sedapppp...hehehee..yg kat umah nie dh bising2 especially mak D.. kata nape buat sikit jer...huhu..dah sikit tak cukup ler...
Nak2 lagi 'tuan kecik' tu dah tak sabar2 nk ngap benda tuh!! hehehee... Jom le kita minum petang sesama...lol


Resepi Cream Puff with Custard Filling

Bahan2 untuk Cream Puff:-

1/4 litre(250ml) Air
100 g mentega
1 sdk gula kastor
125 gm tepung gandum
3 biji telur
1/2 sdk garam

Bahan2 untuk Custard filling:-

1/2 litre(500ml) susu segar UHT
1 biji telur
25 gm tepung kastad
30 gm tepung jagung
100 gm gula kastor
1 sdk esen vanilla


Cara Membuat Cream Puff:-
  1. Campurkan gula, air dan mentega dan masak hingga mendidih.
  2. Masukkan tepung dan kacau dengan senduk kayu hingga sebati dan tak melekat pada periuk. Sejukkan sebentar.
  3. Masukkan telur 1 per 1dan kacau hingga sebati.
  4. Paipkan ke atas dulang pembakar yg telah disapu dengan mentega/minyak
  5. Bakar selama 15 minit pada suhu 190 darjah.
Cara Membuat Custard Filling:-
  1. Campur dan gaul sebati telur, gula kastor, tepung kastad, tepung jagung dan esen vanilla dlm 1 bekas. Asingkan.
  2. Kemudian tuangkan susu yg telah dipanaskan sedikit dan masak hingga kastad mendidih dan likat.
  3. Letakkan ke dalam cream puff yg telah di potong 2.
  4. Taburkan sedikit gula aising ke atanya. Sedia untuk dihidang.

Gulai Lemak Nangka Dengan Tulang Ayam

Hai semua..sorry lah dah petang baru nk masuk entry tengahari td...hemm.. pc dh kene sambar dgn 'tuan kecik' kat umah nie...ape lagi main game ler dia!! huhuhu...

Menu utama ari nie ialah Gulai Lemak Nangka dengan Tulang Ayam. Ekceli, akk D yg dari Senawang tu datang baru2 nie bawakan nangka yg mmg ade ditanam di belakang umah beliau. Kebiasaannya, bila kita nk buat gulai..nangka perlu kita rebus dulu kan?...pasal klu tak, ia agak keras. Tapi berbeza dengan nangka akk D nih...mmg tak perlu rebus dahulu...kita lebur jer dlm periuk tuk dibuat gulai...mmg sedap tuh!! hehehehe...jom ler layannnn..

Mee Suah Simple...

Assalammualaikum & Salam Sejahtera di hari rabu yg indah ini....

Ape khabar kawan2 semua? D doakan semuanya sihat2 & ceria2 selalu..ahakss..mesti semua dh breakfast kan??..D pon baru lepas ambil sarapan pagi...haa..ape sarapannye ye?? hemmm...seperti tajuk utama di atas tu ler...Mee Suah Simple....

Memang simple n praktikal mee suah nie...gaya masakan pon ala2 mee Maggi kan...hehehe..cuma ikut selera kita laa nk letak bahan2 yg dirasakan perlu untuk melengkapkan lagi menunye supaya ianya menjadi jadi lebih berkhasiat..contohnye, sayur-sayuran, ayam, daging, udang dsb...nak2 lagi utk anak2 kita yg sedang membesar nih!! hehehe...pendek kata pandai2 kita laa nk olah sesuatu menu itu supaya bukan saja menjadi lebih menarik tapi yg paling utama, berkhasiat..insyaAllah..

Resepi Mee Suah Simple

Bahan :-

1 paket mee suah
3 ulas bawang merah/ricih halus
1 ulas bawang putih/ketuk
2 sdb minyak/utk menumis
udang/ayam/sotong-D agak2 jer
sayur-sayuran ikut suka
1 litre air


cara membuatnya:-
  1. Tumis bawang putih dan merah hingga naik bau.
  2. Masukkan udang/ayam/sotong. Tumis 1 min lagi.
  3. Masukkan pula air. Apabila air dah mendidih, masukkan sayuran.
  4. Akhir sekali, masukkan mee suah dan masak selama 1 min sahaja. Tutup api.
  5. Sedia untuk dihidang..

Sunday, June 13, 2010

Asam Pedas Daging Tetel...

Assalammualaikum & Heloo..

Dah mkn tengahari ker u olss ?? mesti lah dah kan...dh lewat nih..x kn x lunch lg..hehhee. D hari nie pepagi dh pung pang pum pang kat dapo tuh...prepare tuk mkn tengahari ler...ape lagi..ekeke.. Smlm dpt panggilan tepon drp mak D..beliau kat Senawang( umah akk D ler)...bagitau nk balik esok(ari nie ler)...balik ngan akk D n family skali le tuh...so ari nie D prepare makanan lebih sket ler...maklumlaa ramaiii...hehhe...wahhh..gamaknye riuh rendah ler umah nenek ari nie..hehhee

Salah satu antara menu hari ini ialah...Asam Pedas Daging Tetel. Lama jugak D x masak menu nie..mmg menjadi menu kegemaran D n asben D sewaktu merantau di Melaka suatu ketika dahulu (makk aii.mcm dh berzaman bunyiknyee)...hikhikhik...selain daripada daging tetel...ekor lembu dan tulang lembu/kambing, mmg sangat2 sesuai klu buat masak asam pedas nih!! jemput rasa ye...jgn malu2...lol..