Assalammualaikum...& Salam sejahtera to all my friends here...
Mmg sangat2 membosankan dah beberapa hari nie...line internet buat perangai jer..x tau ler kenapa?? nk kata hujan x hujan...dah 2 dari mana dtgnye gangguan?? Tensionnnn sunguh!!
Dah jd mcm biskut dah D nie..sekejap ade sekejap x der...adehhh...
Anyway...entry nie dah lapuk sebenarnye..D ade buat sebelum kenduri ari 2 lagi..jumpa resepi nie kat majalah RASA edisi Jun 2008...Gulai Darat (biasanye org Melaka sana yg selalu buat gulai mcm nie).. D pon try ler buat coz ade daging kambing kat dlm peti ais tu...dan hasilnye...hemmm...not bad..sedappp!! u guys boleh try ye..boleh juga substitute kan dgn daging lembu (klu org Melaka guna kerbau)..here's the recepi...
Mmg sangat2 membosankan dah beberapa hari nie...line internet buat perangai jer..x tau ler kenapa?? nk kata hujan x hujan...dah 2 dari mana dtgnye gangguan?? Tensionnnn sunguh!!
Dah jd mcm biskut dah D nie..sekejap ade sekejap x der...adehhh...
Anyway...entry nie dah lapuk sebenarnye..D ade buat sebelum kenduri ari 2 lagi..jumpa resepi nie kat majalah RASA edisi Jun 2008...Gulai Darat (biasanye org Melaka sana yg selalu buat gulai mcm nie).. D pon try ler buat coz ade daging kambing kat dlm peti ais tu...dan hasilnye...hemmm...not bad..sedappp!! u guys boleh try ye..boleh juga substitute kan dgn daging lembu (klu org Melaka guna kerbau)..here's the recepi...
GULAI DARAT
Bahan-bahan:-
500 gm Daging (lembu/kambing/kerbau)-potong kiub
1 biji kelapa - ambil santannya
4 sdb kerisik
1 keping asam keping
2 sdb gula melaka
2/3 helai daun salam/bay leaf
garam secukup rasa
bahan untuk diblender:-
1 cm kunyit hidup
2 sdb jintan manis
3 sdb ketumbar
10 ulas bawang merah
6 tangkai cili kering
1 1/2 inci lengkuas
1 inci halia
Cara memasaknya:-
Bahan-bahan:-
500 gm Daging (lembu/kambing/kerbau)-potong kiub
1 biji kelapa - ambil santannya
4 sdb kerisik
1 keping asam keping
2 sdb gula melaka
2/3 helai daun salam/bay leaf
garam secukup rasa
bahan untuk diblender:-
1 cm kunyit hidup
2 sdb jintan manis
3 sdb ketumbar
10 ulas bawang merah
6 tangkai cili kering
1 1/2 inci lengkuas
1 inci halia
Cara memasaknya:-
- Gaulkan daging bersama bahan yg diblender tadi dan kerisik dan perap seketika (lebih kurang 10 min)
- Di dalam periuk, masukkan santan, asam keping, gula melaka dan garam secukup rasa. Biarkan mendidih.
- Masukkan daging dengan bahan perapannya sekali serta daun salam dan masak sehingga daging empuk.
- Sedia untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment