Saturday, March 27, 2010

Kangkung Belacan...


Alamak!! tertinggal lak entry nie..patutnye masukkan skali ngan posting Kari Udang td..sorry ye guys...lauk nie Kasih jg yg tumiskan dan goreng...maklum laa..ghairah nk memasak td masih ade lg..layan je lah ye..hehehee..

Kari Udang Bernenas KASIH...


Hai...kita jumpa lagi..kali nie entry hidangan tengahari pula ye..buat posting nih sambil layan AF8 kat Astro..hehehe..

Percaya x klu D katakan yg hari nie anak no.2 D, Kasih yg masak?? x caye ye?? hehehe..it's true!!..tgahari tadi D dah keluarkan udang dr icebox tuh..Kasih tanya D:-

Kasih: mama nk masak ape hari nie??
D : x tau lah..

Kasih: mama bagilah Aceh(panggilannye di rumah) masak!!

D: eh!! tul ke Aceh nk masak?? hehehe

Kasih: iyer...boleh ye?? (sambil lentok2 pala)

D : Oklah..nanti mama siapkan bahan2nye...
Kasih: Yessssss!!! (sambil lompat2)


So..terhasil lah lauk Kari Udang Bernenas nie...hemmm..boleh dikatakan menjadi jugak lah usaha anak dara kecik D nie dalam percubaannye untuk memasak!! suka sgt dia!!hehehe

Nasi Goreng Kampung...


Salam & hello buat semua blogger tersayang..

D mulakan entry ari nie dgn entry breakfast dulu k...minta maaf byk2 dah memalam nie baru dpt nk update blog n do the posting!! mmg sengal giler line internet D nih!! gerammmm jer..huh!!

Pagi td D buat nasi goreng jer...alaa yg simple2 jer cukup laa..Anak sulung D yg demam 2 pon dah segar dah..Alhamdulillah..syukur!! dan sekarang selera makan pon dah ade..mula la demand itu dan ini..hehehe...ok..layan yg nie dulu ye..insyaAllah jumpa lg pas nih!!

Friday, March 26, 2010

Daging Masak Kicap & Siakap Masam Manis...



Salam & Hai semua mber2 bloggerku...

Hari nie tension lagi...huhu..coz line streamyx dok meragam dari pagi smpai ke malam nie haa..time nie dah agak ok le sket..2 yg cepat2 nk post entry nih...

Tp sebelum tu, D nk ucapkan terima kasih buat kawan2 yg mendoakan kesihatan anak D, Hannani yg demam nie...dan alhamdulillah..hari nie nmpak dia dah segar sket dan dah mau nk makan..syukur sangat2 pd Allah..moga esok2 lebih baik lglah keadaannye..amin..

Lauk hari nie pon simple aje..D masak Daging Kicap dan mak D masak Siakap Masam Manis nie...ade lg lauk lain..tp biasa jer mcm sayur dan sup. Malas nk snap pic tuh!! penyakit M dah sampai le nie..hehe..oklah..jemput layan yg nie ye..tq..

Thursday, March 25, 2010

Kurma Ayam & Jelatah (Malay Salad)....




Ok nie lah dia lauk yg agak simple yg D masak ari nie...Kurma Ayam dan Jelatah...mmg dah kena lah tue..untuk Along yg tgh demam 2 D masakkan bubur untuknye. Nampak gaya itu sahaja menu yg mendatangkan selera padanye...yg lalu untuk ditelan..klu mkn yg len2 nti kuar balik!! huhu...

Gulai Daging Ulam Pegaga..


Assalammualaikum & hello....

Apa khabar kawan2 blogger semua?? D harap semua sihat2 hendaknya ye..buat diri D, alhamdulillah...sihat walafiat..cuma anak sulung D, Hannani yg tgh demam sekarang..masuk hari ini dah 6 hari terlantar kat rumah nie..dah 2 x dibawa jumpa doktor..masalah tonsilnye semakin membengkak!! quite bad!! Sakit bahagian sendi2 dan badan..tekak toksah ckp laa..mmg dah bengkak sampai nk telan something pon mcm siksa sgt!! huhu..cepatlah sembuh Alonggggg.....sedih mama tgok along cenggitu..huhu. Jadi klu ade yg tertanya2 ke mana D sehari dua nie...dah tentulah D kene dahulukan yg sakit nie dulu..kene tgok2kan keperluannye. Maaf ye..

But nway, ade juga hidangan yg sempat D snap semalam khas buat tatapan teman2 di sini...jadi laa ye..buat syaratttt! Lauk nie mak D yang masak...so layan je lah k..

Tuesday, March 23, 2010

Lunch@D's





Salam & hi semua...

Ari nie lauk biasa2 jer..x der yg spesel!! ekekeke...ari nie D masak Taucu Ikan Gelama, Sambal Tumis Sotong dan Sayur Campur jer...mood x brape ade nk mencuba masakan yg lain dr yg lain sket!!huhu..anyway..jemput jamu mata yea..hikhikhik

Meehoon Goreng...


Ini breakfast pagi tadi. Si Abang-Haikal yg request!! semenjak baik aje dari demam teruk ari tuh..asyikkkk dok request meehoon goreng jer..boleh dikatakan tiap2 hari dia nk makan meehoon goreng..heran D!! x dapat dari D dia merengek kat neneknye pulak..nenek pon gorenglaa untuk cucunye tuh!!

Tp nk dihiraukan pon x boleh gak..takut kempunan (org tua2 ckp)!! hehehe...buatkan la jugak lagi dan lagi dan lagi...berapa byk daa siaran ulangan tuk meehoon goreng kat umah D nie..kuikuikui...layan je lahhh..

Monday, March 22, 2010

Bahulu Batik Mekar...

Bahulu ku yg gelak ketawa!! hahahha...semua gara2 x pakai acuan..main tepek jer kat papercup tuh!!

Nie pon sama..senyum sket jer..mcm x ikhlass..huhu


Biarlah rupamu hodoh..tp rasamu sangat indah...


Hai..kita bertemu kembali..virus R masih ade lg dlm diri D nie kot!!! hehehe..tu yg dok tersampuk buat Bahulu Batik Mekar nie...oppsss...sebelum tu..resepi nie D discover kat MYR website..mayb yg latest dari KAK FIDA@MYR...mintak halal ye kak resepi nie!! ianya ekceli mcm ade unsur2 apam..tp teksture dia yg buat dia jadi mcm bahulu tu..but believe me...sedapppp sgt!!! try ler buat klu x percaya...tp klu ade yg kene serang ngan virus M tu...bawak2 ler ambik seketui dua buat minum petang nie yea..hehehe...chaoss..

Haikal cakap : "mama, nk kuih aiskrim tu!! " hehehe..yg warna coklat tu D letak perisa kopi/coffee emulco...

BAHULU BATIK MEKAR

bahan-bahan:-

125 gm tepung gandum
1 sdk baking powder (ayak bersama tepung gandum)
115 gm gula halus
1/2 sdk penuh ovalette
4-1/4 sdb susu cair
1/2 sdk esen vanilla
1 biji telur grade A
1 sdk pes coklat-D ganti ngan coffee emulco

Cara membuatnya :-
  1. Panaskan kukusan. Sediakan papercup beralas mangkuk acuan.
  2. Pukul semua bahan kecuali pes coklat hingga sebati dan pekat.
  3. Adunan dibahagi kepada 2 bahagian. Dibubuh pes coklat pd 1 bhg.
  4. Masukkan adunan beselang seli dalam papercup yg tersedia hingga habis.
  5. Kukus selama 10-15 min dengan api kuat.
  6. Sejukkan kuih dan bolehlah disajikan.

Eggtofu : Sambal & Fried Ladyfinger....



hai..x abes update menu lg kt sini..ade lg nie...memandangkan 2 dua menu nie D ade taruk eggtofu..jd, D just combinekan ia in 1 post lah...line pon dok lip lap..tah2 jab lg lgsung semput!! geram jer..sabar je laa ye D!! kuikuikui.

Iced Lemonade...



Kita minum duluuuuu.....hehe..tetiba jer teringin nk buat lemonade yg bestt nih!! lama x buat!! rasa masam2nye dan khasiat lemon yg boleh menyingkirkan lemak, amat lah sesuai diminum selepas/semasa makan tengahari..hehehe..jemput yea..

Talapia Tumis Nanas....


Salam & hello 2 all my blogger friends...

Dah nk lunch nih??...sure u guys dah siap masak kan!! mmg u ols sumer tip top meletop!! hehehe.. Ari nie ade few lauk gak jadi hidangan kami di rumah nie..D updatekan one by one yea...let's Talapia Tumis Nanas be the 1st!! ekceli masak ikan talapia lg pasal nk menghabiskan stok ikan yg dpt free nie..kuikuikui...so, buat gaya masakan mak mertua kita laa pulak!! dipadankan pulak dengan nenas..perghhh!! mmg beshhh!! hehehe..ok..jom kita lunch together-gether...ahakss..

TALAPIA TUMIS NENAS

Bahan-Bahan:-

5 ekor ikan talapia- saiz kecil
1/2 biji nanas- potong ikut suka

Bahan tumis (ditumbuk)

5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci lengkuas
2 batang serai
10 biji ciliapi(-/+)
Sedikit minyak utk menumis(4 sdb)
Sedikit air
Garam secukup rasa

Cara membuatnya:-
  1. Cuci bersih ikan. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak dan tumis bahan2 tumbuk hingga wangi dan masukkan sedikit air. Biarkan air mendidih selama 2 min.
  3. Kemudian, masukkan ikan dan nenas serentak. Perasakan dengan garam secukupnya.
  4. Masak jgn terlalu lama(lebih kurang 8 minit). Kacau rata.
  5. Tutup api dan bolehla dihidangkan.

Sunday, March 21, 2010

From Lunch To Dinner...





Hai..selamat petang semua... kita bertemu lagi..hehe..

Entry kali nie...hemm, tgok tajuk pon dah tau kot!! hehee..ini lah dia lauk pauk hidangan untuk hari ini..mmg kat umah D nie klu masak skali jer..lauk tengahari sampai mlm. Ari nie D masak Ayam Masak Kicap, Sayur Campur dan mak D plak masak Masak Lemak Pucuk Ubi Ikan Tenggiri...oklah nie kan..hehehe...jemput jamu selera yea..

Kuih Getas..


D pon x sure kuih nie berasal dari mana?? ade sesiapa tau x?? mungkin kah kuih dari Kelantan? x kesahlah..ape yg penting..klu D ke gerai2 kuih muih..asal D nmpak jer kuih nih...for sure D akan sambar dulu!! Mmg D minat kuih nie..

Dan rupa2nye..bukan hanya minat nk makan jer..D usahakan juga untuk membikinnye...dan hasilnye..alhamdulillah..senang rupanya nk buat kuih nih!! D ingat susah sesangat..hehhee..anyway..jemput rasa semua..tima kasihhhh...lol...

KUIH GETAS

Bahan-bahan :-

250 gm tepung pulut
150 gm kelapa parut putih
130 ml air (-/+)
secubit garam
* 3/4 cawan gula
* 1/2 cawan air
* 1 helai daun pandan-D guna esen pandan jer

Cara membuatnya :-
  1. Campurkan semua bahan kecuali yg bertanda *. Gaul hingga jadi doh.
  2. Kepal bulat2 atau lonjong2. Goreng hingga kekuningan.
  3. Di kuali lain, masak bahan yg bertanda * hingga pekat, berbuih dan likat. Masukkan kuih yg digoreng. Pastikan api kecil. Bia gula mula terbentuk dan melekat. matikan api.
  4. Sedia untuk dihidang dan dimakan.

* Sumber resepi oleh Che'Iza@Myr..

Sirap Bandung-Soda....


Hai...Good Morning semua...

Wah!!! pepagi lg dah belasah ais neh!! hehe...idak lerrr...nie entry smlm jugak..x dan nk post..nk edit lg..mkn masa..pc dah ler slow giloss!!

D teringin nk minum air nie smlm..siap kirim kat asben suh beli air ais krim soda...buat pon senang jer..tp rasa..mak aiiii!! sodapppp!! nyaman tokak den ni haa..jemput minum ye kengkawan semua....hemmmm...