Saturday, February 27, 2010

Sambal Tumis Udang Bersos Oren...



Antara Menu yg bertanding semalam....tp x menang..huhu..tp best jugak rasanye..ade rasa oren jd oriental touch la sket!! klu nk try nie resepinye ye..

Bahan2:-

500 gm Udang (sederhana besar)
4 sdb pes cili (cili kering+bawang besar 1 bj+bawang putih 3 ulas-diblender)
3 sdb perisa oren Sunquick
1/4 cawan perahan jus oren
garam dan gula secukup rasa
minyak utk menggoreng dan menumis
hirisan oren utk hiasan (jika suka)

Cara membuatnya:-
  1. Panaskan sedikit minyak. Goreng udang selama 3 minit. Angkat dan toskan.
  2. Tumis pes cili hingga naik bau dan masak. Kemudian masukkan udang tadi dan kacau sebati selama 2 min.
  3. Seterusnya, masukkan perisa oren Sunquick, jus oren, garam dan gula secukup rasa.
  4. Masukkan hirisan oren dan masak lg selama 2 min. Siap untuk dihidang dan hiaslah mengikut suka.

Majlis Sambutan Maulidur Rasul...





Majlis Sambutan Maulidur Rasul nie di adakan di masjid berdekatan dgn tpt tinggal D nie. semalam...iaitu Masjid Abd. Rahman Bin Auf...salah satu acaranye pulak ialah Pertandingan Masakan, Menganyam Ketupat dan Mengukur Kelapa anjuran BIKIM ( Biro Kaum Ibu Masjid)...jgn x tau..Mak D pon ambik bahagian taw!!! ekekeke..

Mak D ambil bahagian dlm pertandingan masakan, 3 kategori iaitu pencuci mulut/dessert- Kek Jelly Buah2han, Sambal Tumis Udang Bersos Lemon dan Kerabu Seafood dan juga menganyam ketupat...

Resultnye...Pencuci Mulut (Kek Jelly Buah-buahan) dapat tpt ke-2...manakala Menganyam Ketupat pulak tempat yg Pertama!!..jadilah ye..ekekeke..yg lain2 tu x der lah rezeki mak D memandang kan saingan sengit dari peserta2 lain juga!!..ape yg penting ialah semangat mereka utk sama2 menyertai dan memberi saingan yg sihat di antara satu sama lain!! chaiyokk...insyaAllah..jumpa lg thn depan...

Kasih@Kem Kepimpinan


Kasih (baju kuning) sewaktu pendaftaran - 7.30 pg -26/02/10


Salam & Hye to all...

Semalam..my 2nd dotter - Kasih...telah mengikuti Kem Kepimpinan di sekolah beliau..Kem selama 2 hari 1 malam ini khusus untuk pelajar2 yg telah dilantik sebagai Ketua Darjah..Pengawas..Pembimbing Rakan Sebaya (PRS) dan sebagainya....Tujuan Kem ini diadakan adalah untuk menaikkan semangat dan memberi garis panduan yg berguna kepada para peserta bagi menghadapi tugasan dan tanggungjawab masing2...

Dan Kasih pulak telah sekali lagi dilantik sebagai Ketua Darjah buat kali keduanye ( last year pon dia KD gak)...nk tak nak kene lah lepaskan beliau utk menyertai Kem nie... All the best 2 you my dear!!!...lol..

Thursday, February 25, 2010

Selamat Menyambut Maulidur Rasul...


Sama2 lah kita muliakan Junjungan Nabi Muhammad S.A.W...diiringi Selawat & Salam di Hari Keputeraan Baginda..Semoga kita memperolehi/mewarisi akhlak Mulia baginda...memperolehi keberkatan di dunia dan juga akhirat!! Amin...

Masak Bening Betik..


Aduhhh...leceh betul la talian internet D nie...asal ujan je mmg tergendala la program!! hehehe...tp x pe lah..dugaan tue..ekekekke..

Oklah...ini la dia Masak Bening Betik yg melengkapi menu kami utk hari ini...a very simple dish...pernah makan mcm nie x?? sedappp you...!!! sempoi tp mmg membangkitkan selera..nk2 lg klu badan x sihat..or sejuk2..hehehe

Mak D yg masak...dan mmg D yg request...rasa manis betik 2 n pedas lada hitam mmg syiok..terasa mcm dlm pantang laa pulak!! D dok meratah je pon x per...hehehe..

Resepi Masak Bening Betik


Bahan2:-

1 biji betik - sederhana besar ( potong ikut suka-D hiris2 tebal)
2 batang serai- diketuk
3 ulas bwg merah- dihiris
1 sdb lada hitam- tumbuk/blend kasar ( klu suka hangat letak lebih ye)
garam/perasa
air secukupnya

Cara membuatnya:-
  1. Rebus air di dlm periuk. Masukkan bawang merah, serai dan lada hitam. Masak selama 2 minit.
  2. Masukkan betik yg telah di hiris2 tebal dan seterusnye perasakan dgn garam. Masak hingga betik jd lembut tp jgn terlalu lembik.
  3. Sedia untuk dihidang

Sambal Pari Kering & Lemak Putih Suhoon



Hai semua..dah lunch ker?? D lom mkn lg..baru lps meratah Masak Bening Betik (D akan post kemudian ye..)..ermmm sedappp....hehehe..jab lg lah mkn nasi pulak!!

Ok...lauk kali nie utk hidangan tengahari sampai ke malam kami ialah Sambal Pari Kering & Lemak Putih Suhoon...msk lemak putih suhoon nie mesti semua pon selalu buat kan...tp lg best klu sental ngan smbl belacan!! uuummphhh...bestt!! tp ari nie mak D x buat laa smbl belacannye..pasal dah ade sambal pari kering 2..nti byk sgt lauknyee..hehehe...k..layan dulu yg nie ye...

Kek MILO Jalur NESTUM



Salam Sayang buat blogger semua & lain2...

Mesti time2 nie tgh sibuk prepare utk makan tengahari kan...bg yg bekerja pula...lepas nie sure serbu tmpt makan..foodcourt2 ke gerai2 ke restoren2 ke..mcm2 pilihan kan.

Oklah..berbalik pd tajuk di atas tue..ekceli D buat kek nie semalam..tp x dan nk buat postingnye...tp x pe lah..D tetap post kn juga ari nie...hehehe..Dah lama teringin nk buat lagi...dulu sblom jd blogger pon pernah gak buat beberapa kali..mmg best..pasal ade Milo ngan Nestum tue...anak2 lg laa suka..hemmm...resepinye D ambil dr majalah SAJI edisi Mei 2007...let's try the resepi ye..

KEK MILO BERJALUR NESTUM

Bahan2:-

250 gm mentega
250 gm gula kastor
300 gm tepung naik sendiri
5 bj telur -gred A
1 sdb esen vanilla
5 sdb MILO
5 sdb NESTUM

Cara membuatnye:-
  1. Pukul gula dan mentega hingga kembang
  2. Masukkan telur satu persatu dan pukul hingga sebati
  3. Masukkan esen vanilla. Dan kemudiannye tepung sedikit demi sedikit..sebatikan adunan.
  4. Bahagikan kepada 2 bahagian...1 adunan, masukkan Milo dan pukul sedikit hingga sebati. Kemudian 1 lg adunan, dipukul dengan Nestum yg telah dikisar halus
  5. Tuangkan adunan berselang-seli lapisan atau mengikut kreativiti masing2..
  6. Bakar pd suhu 180 darjah selama 45 min.

Wednesday, February 24, 2010

Gulai Lemak Pucuk Ubi & Tongkol


Salam & Hello geng...

Hemm...dah petang2 gini org masuk entry minum petang ek?? tp D g sumbat entry hidangan tengahari plak!!..x per lah..just nk share ngan kengkawan kan ..pesalahnye!!

Lauk nie mak D yang masak td..kebetulan ade kenalan mak D dtg ke rumah dan bawakan pucuk ubi nie (adelah dlm 2 cekak)...terus jer mak D ade idea nk masak...lgpon pucuk ubi nie limited sket resepinye..balik2 mesti buat gulai jer kan!! dan mak D lawankan ngan ikan tongkol..Ok lah..jom layanzz..

Mee Suah Tomyam


Inilah breakfast D & anak sulung D pg td..Mee Suah..pernah makan x?? nie sebenarnye salah satu dr jenis mee cina..tp halus2 mcm mee hoon..tp bila kita masak dia cpt lembut..so x leh overcook taw!!

Selalunye D tumis biasa jer..tp ari nie buat kelainan sket...D masak gaya tomyam plak..hemmm..menyelerakan tul!! ekekkee..anak sulung D lg ler bertambah2 mknnye...


RESEPI MEE SUAH TOMYAM

Bahan2:-

1 paket mee suah (kat pasaraya cari kat bhg mee hoon/maggi)
2 kuib perisa tom yam
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
50 gm sotong
50 gm udang
(ayam n daging- leh letak klu suka)
sayur campur (carrot,couliflower,sawi n etc)
sedikit minyak utk menumis
air 4 cawan

Cara :-
  1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan bawang merah hingga naik bau.
  2. Masukkan sotong n udang. Kemudian masukkan air. Reneh selama 3 min.
  3. Kemudian masukkan sayuran dan kiub tomyam. Reneh lg 2 min.
  4. Akhir sekali masukkan mee suah dan masak selama 1 minit shj...sedia utk dihidang.

D vs Novel....


CINTA SANG RATU

Tatkala Cinta Berbisik.. Suaranya Memuji TUHAN
Pabila Rindu Terusik... RasulNya Menjadi Pilihan


Haaa...inilah dia yg menjadikan hidupku terpenjara seketika semalam..terpenjara di alam Novel!!! ekekeke..sorry guys..D mmg peminat Novel2 chenta nih...klu dah pegang benda nie mmg keje lain alamat tergantung ler..hehhe...

Novel oleh Ramlee Awang Murshid nie gaya penulisannye lebih ke arah Thriller & Misteri..byk mksud tersurat & tersirat...secara jujurnye..this is my first time membaca karya beliau!! tp..D dah terus jatuh hati..ahakss..."Sebagai insan....Aku sayang padamu..."- Laksamana Sunan.

So, sempena dgn sambutan Maulidur Rasul yg akan dtg nie...D mmg recommend u guys mana2 yg kaki novel jg..to grab this number...its very Islamic piece..supaya kita lebih mendalami & menghayati keImanan & keTaqwaan dalam kehidupan kita di dunia untuk menuju akhirat...InsyaAllah...

" Mati itu pasti...Hidup itu..InsyaAllah..."- Laksamana Sunan a.k.a Saifudin

*pic kulit hadapan novel nie D c&p from Rinn's Site..

Karipap Segera@Frozen..


Yg nie pulak sajian petang semalam jg...Lepas balik ambik anak dara sulung D dari sek ptg smlm..masuk umah jer dah terbau mak D menggoreng something...itu ler Karipap (sardin gak klu x silap)...hehehe..sardin lg ekss!!

Mak D ckp dia beli yg frozen punyee...so tinggal goreng dan ngap jer laa!! hehehe...

Tumis Assam Sardin & Mixed Vege..




Salam & Hai kpd sumer...

Wah!! smlm 1 hari D x activate kan blog D nie ye..ekekeke..kenape?? tunggguuuuu.....ade story di sebalik kehilanganku semalam itu!! makkk aii!!(dah tersampuk si Johan Raja Lawak..ekekeke).. buat suspens jer..

Oklah..nie yg entry semalam ekceli D patut masukkan kat sini...tp x per lah..nothing specials sgt pon...just a very simple dish..dah penat msk bagai2 kelmarin tu kot..

Monday, February 22, 2010

Kurma Daging & Acar Rampai Berbijan...



Lawan kpd Beef Carrot Rice nie pulak...ialah Kurma Daging dan Acar Rampai Berbijan(smpt call mk mertua td tnye resepi nie..hehe)..acar jenis nie mmg beza sket dari acar biasa pasal dia ade sos putih/bijan..rasa lemak2 manis dan masam sekata...Amacam?? boleh layan ker...jemput mkn semua...lol..

ACAR RAMPAI BERBIJAN

Bahan A

2 biji timun - potong panjang 2 inci buang empulur
2 biji carrot - potong panjang 2 inci jg
4 bij cili merah - potong panjang 2 inci
*Rendam selama 10 minit dgn air kapur kemudian cuci bersih dan toskan.

Bahan B

4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
* hiris nipis2

Bahan C

100gm bijan
* di goreng tanpa minyak hingga agak kuning...guna api yg perlahan
* kemudian di blender halus

garam dan gula & cuka secukup rasa
1 cawan air

Cara membuatnya:-
  1. Tumis bahan B hingga wangi.
  2. Masukkan bahan C yg diblender halus dan air. Kacau sebati selama 1 minit.
  3. Kemudian masukkan bahan A dan masak selama 5 minit lagi
  4. Perasakan acar dengan gula, garam & cuka secukup rasa.
  5. Kacau sebati selama 1 minit dan bolehlah diangkat utk dihidangkan

Beef Carrot Rice....



Assalammualaikum & Hello to all friends...

Hai..masak ape kita ari nie ye?? ekekeke..sure lauk hebat2 punyeee kan!!hehehe..as for me for today, D nk ikut jejak Kak Shiela la pulak tuk buat Nasi Carrot yg kita duk belajar smlm tue..hehehe...tp D kasi kelainan sket pd Nasi Carrot yg D buat ini...iaitu D letak daging yg dipotong kecil2. Rasanye...hemmm...lg best ler!!! hehehe..

Sunday, February 21, 2010

Kuih Kole...


Eh??!! Mak D dah balik laa...Yeah..yeah!!...amboi sukernye D..ekekeke..mestilah..dalam ketiadaan mak D nie..tah hape2 masakan tah D masak ek...habis sumer menu 'luar biasa' yg naik ke meja makan kami!! hahahaha...tp mmg sedap2 semuanye-credit to tuan punye resepi yg D dok cilok2 2...mintak halal segalanye ye!!

Ok..Kuih Kole nie pulak..bkn D buat ye ( D mmg x brape reti sgt nk buat)..tp mak D yg bawa balik dr umah akk D kat Senawang tuh!! mmg klu mak ke sana..mak akan tempah dr jiran akk D di sana tue..mmg sedap dia buat...ok..jemput rasa sorang sikit yea..hehehe

Kelas Masakan...

Nie dia Kak Salmah...chef of the day...hehehe

Tumisan utk mbuat Nasi Carrot


D & Kak Shiela(Nshafea Duniaku) tukang nyebok je..hehehe

Jamuan ringkas turut disediakan


Pada setiap bulan...Persatuan Wanita kat tempat kami ni akan mengadakan Kelas Masakan sebanyak 2 kali sebulan...tp buat masa nie tenaga pengajar nye ialah sesiapa dikalangan ahli2 persatuan ler...hehehe..x der tenaga pengajar professional lg. Jd, kami hanya berkongsi ilmu sesama sendiri sahaja..

Pd sesiapa yg berminat nk join...boleh aje.. dtglah ke tempat kami nie..mmg dialu-alukan untuk berkongsi ilmu2 masakan bersama2. Bayaran sebanyak RM3.00/seorang sahaja dikenakan..best kan!! So, minggu nie..giliran Kak Salmah kita untuk mendemonstrasikan masakan Nasi Carrot!!hehehe..ekceli..memandangkan kelas ini baru hendak dimulakan semula utk sesi 2010..kami tiada perancangan utk menamakan sesiapa/giliran siapa untuk demo masakan kali ini... jd..secara x langsung..ketua kami (kak Salmah) ler yg kene buat!!!

Dan bila siap semua demo masakan ini...kami boleh bawa pulang hasilnye untuk dirasa...selain D..kak Shiela dari Nshafea.blogspot.com pon ade juga...kami kan sekampungggg...hehehe..

Ikan Pari Kering...


Semalam adik ipar D telefon dari kampung (Sg Besar, Selangor) dan bgtau nk dtg ke KL (umah D)-transit nk ke Kuala Lipis (beliau msh lg menuntut di Inst.Perguruan Tengku Ampuan Afzan-di Kuala Lipis Pahang)...jd D pon mengirim lah satu benda nie..iaitu Ikan Pari Kering..hemm..u ols rasanye pon tau kot mcm mane rupanye!! Kepada sesiapa yg x pernah tgok lg rupa ikan kering nie mcm mane...haaa...ini lah dia rupanye...

Ikan nie mcm ikan kering biasa jg...x brape masin..D suka buat sambal tumis..x pon potong kecil2 dan goreng mcm 2 aje pon dah ok juga...

Nasi Lemak@D's


Salam & Hye to all my beloved Blogger friends & others..

Happy Sunday D ucapkan...maaflah entry D ari nie dah agak terlewat sket!! tp x per..insyaAllah..tetap ade entry dari D..thanks for droppin' by here...I am highly appreciate ur visits & supports @D's...that always be my pleasure to have u all here...ahaks!! tangkap syahdu la pulakk..kuikuikui..

Oklah..ekceli ari nie D ade kelas masakan..memandangkan mak D lom balik lg..so, D plan nk masak masakan yg simple jer lah...iaitu Nasi Lemak...kat umah nie klu nasi lemak mmg leh mkn sampai ke petang..x yah nk msk mcm2 lauk lg..D pair kan nasi lemak nie dgn lauk Ayam Goreng skali..nie kira breakfast cum lunch juge ler..hehehe

So guys..layan nie dulu ye...thanks again..lol...