Salam & hello semua...
Sorry laa coz D nie dah mcm biskut plak!! kejap ade kejap x de...adehhh. Mmg agak bz nk update blog this few days..dengan line yg masih ala2 semput gitu!! hemmm...nasib..nasib..hehehe..
Oklah..nie entry semalam sepatutnye.. my 2nd attempt tuk buat Mexican Bun @ Rotiboy @ Papa Roti @ Mama Roti (huh!! mcm2 nama)..dan alhamdulillah..percubaan kali nie menbuahkan hasil yg mengujakan D & family!! sumer ckp bestt!! sebijik mcm nama2 besar yg D sebut kat atas tuh..pasal last time D buat x berapa nk jadi (bnyak sgt derhakanya kot!!) hehehe...anyway terima kasih kat tuan punye resepi iaitu lilydvalley@myresipi.com dan mintak halal resepi nie yea...ok lah..let's take a view..tq
Sorry laa coz D nie dah mcm biskut plak!! kejap ade kejap x de...adehhh. Mmg agak bz nk update blog this few days..dengan line yg masih ala2 semput gitu!! hemmm...nasib..nasib..hehehe..
Oklah..nie entry semalam sepatutnye.. my 2nd attempt tuk buat Mexican Bun @ Rotiboy @ Papa Roti @ Mama Roti (huh!! mcm2 nama)..dan alhamdulillah..percubaan kali nie menbuahkan hasil yg mengujakan D & family!! sumer ckp bestt!! sebijik mcm nama2 besar yg D sebut kat atas tuh..pasal last time D buat x berapa nk jadi (bnyak sgt derhakanya kot!!) hehehe...anyway terima kasih kat tuan punye resepi iaitu lilydvalley@myresipi.com dan mintak halal resepi nie yea...ok lah..let's take a view..tq
MEXICAN BUN
Bahan untuk filling
200 gm mentega
1/2 sdk esen vanilla
70 gm gula perang
* Pukul mentega dengan mixer pd kelajuan sederhana selama 3 minit. Masukkan esen vanilla dan gula perang. Simpan dlm peti sejuk hingga sedia utk digunakan.
Bahan untuk topping
200 gm mentega
160 gm gula aising
3 biji telur -grade A
1 sdk perisa kopi/kopi emulco/instant coffee (larut 2 sdb instant coffee dgn 1 sdb air panas)
200 gm tepung gandum( diayak )
* Putar mentega dgn mixer pd kelajuan sederhana selama 5 min. Perlahan2 masukkan telur, gula aising & coffee flavouring. Kemudian masukkan tepung gandum ke dlm adunan dan putar lg hingga sebati. sejukkan dlm peti sejuk hingga sedia utk digunakan.
1/2 sdk esen vanilla
70 gm gula perang
* Pukul mentega dengan mixer pd kelajuan sederhana selama 3 minit. Masukkan esen vanilla dan gula perang. Simpan dlm peti sejuk hingga sedia utk digunakan.
Bahan untuk topping
200 gm mentega
160 gm gula aising
3 biji telur -grade A
1 sdk perisa kopi/kopi emulco/instant coffee (larut 2 sdb instant coffee dgn 1 sdb air panas)
200 gm tepung gandum( diayak )
* Putar mentega dgn mixer pd kelajuan sederhana selama 5 min. Perlahan2 masukkan telur, gula aising & coffee flavouring. Kemudian masukkan tepung gandum ke dlm adunan dan putar lg hingga sebati. sejukkan dlm peti sejuk hingga sedia utk digunakan.
Doh Roti
500 gm tepung roti/ high protein
2 sdk bread improver/bread softener (optional-D x pakai pon)
20 gm susu tepung
75 gm gula kastor
3 sdk dry yeast
1 sdk garam
1 biji telur (dipukul)
250 ml air
60 gm mentega
Cara2:-
- Satukan tepung, gula, yeast, bread improver/softener ( jika guna ) dan garam di dlm mangkuk.
- Masukkan telur dan air. Uli adunan hingga menjadi separa doh dan masukkan mentega. Kemudian uli lagi hingga menjadi doh yg lembut & elastik selama 10 min.
- Bahagikan doh kepada 17 biji bola kecil dan tutup dgn cling film. Biarkan selama 10 min lg.
- Leperkan doh di atas tapak tgn & letakkan inti/filling. Tutup rapat supaya inti tidak terkeluar sewaktu dibakar.
- Susun atas loyang pembakar yg dilengser dgn minyak/mentega dgn jarak 7 cm tiap2 roti.
- Rehatkan selama 45 min di tempat panas (warm)
- Pipekan topping di atas roti secara spiral bermula dari top centre.
- Bakar dlm oven yg telah dipanaskan pd suhu 170 C selama 15-20 min.
No comments:
Post a Comment