Salam & Hello Semua...Dah makan tengahari ker??hihi....
Menu ape time2 lunch nie ye? D buat Kerabu Selum..antara hidangan yg palinggg sempoi...hihihi...y sempoi??
Coz kerabu jenis nie adalah kerabu mentah..x yah susah2 nk sangrai kelapa nk tumbuk udang kering..Kerabu jenis nie main cincang2 ngan campak2 jer!! Opppsss...tp campak bkn sebarangan campak ye...hendaklah campak dengan penuh kasih sayang & ikhlas hati....hehehhe...betul..demi keberkatan sesebuah rezeki...insyaAllah...
Nak resepi gak ker?...ermmm...ambiklah...tp malu aar nk tepek resepi pasal senang bebeno nk mbuatnye..mcm tak challenging langsung...ahakss!! layannnnzz.
RESEPI KERABU SELUM
Bahan-bahan
2 ikat ulam Selum
1/2 kelapa parut- nk putih jer
cili padi secukupnya- terpulang brape pedas u olss nk
1 biji bawang besar- yang sedang & hiris nipis2
1-2 biji limau nipis-air perahan
garam secukup rasa
Cara membuatnya
- Cuci bersih daun selum. Susun sama rata dan cincang 1/2 cm panjang. Ketepikan dan letak dlm 1 mangkuk.
- Potong cili padi halus2 dan masukkan ke dalam mangkuk selum tadi.
- Seterusnya, masukkan hirisan bawang besar, kelapa (agak2-x perlu dihabiskan), air perahan limau nipis dan garam.
- Gaul sebati semua bahan kerabu dan sejukkan sebentar di dlm chiller. Sedia untuk dihidang....