Wednesday, December 21, 2011

APAM JAGUNG KUKUS

Assalammualaikum & Salam ceria frens...

Petang nie D agak rajin sket nak buat sajian minum petang...mak oii!! rasa nye dah lama sungguh x update2 blog nie laa....momentum memang dah jatuh merundum nie..hehe...x pe lah...tujuan D nk berblog pon bukannya nak serius2 sangat...so D just be myself je skrg...ade kelapangan D tulis2 dan gebang2 kat sini... ape2 pon...just suka2 nk share ape yg D ade dan D lakukan...D ucapkan terima kasih pada yg sudi singgah tu...mekasih tuk masa anda..:-)


Sebenarnya, dah lama D salin resepi Apam Jagung nie...tp hari ini nampaknya baru dapat buat. Bahan2 dah lama gak D sediakan...cuma menanti masa yg sesuai je kot!hehehe....


Seperti biasa, baik jer siap Apam Jagung nie..anak2 kat rumah nie x de tunggu lama dah...terus ngappp!!hehe....they all said; serdapppppp!!!hehehehe...so, pd sape2 yg nk try buat apam nie...leh laa try resepi seperti di bawah ini ye~adiosss frens

APAM JAGUNG KUKUS

120g mentega
70g gula kastor
2 butir telur
120ml susu segar ( D guna susu cair jer)
100g jagung krim (dalam tin tu)
225g tepung naik sendiri
sedikit esen vanilla ( D tambah sendiri nk kasi aroma sket)

Cara2 membuatnya :-
  • Pukul mentega bersama gula hingga kembang.
  • Masukkan telur sebiji demi sebiji. pukul sebati sahaja.
  • Gaul krim jagung dan sebahagian tepung ke dalam adunan mentega dan kacau rata.
  • Masukkan susu dan selang selikan dengan lebihan tepung td. Kaup balik adunan dgn spatula.
  • Kukus selama 15 minit.


credit to tuan punya resepi ~FP Rinnchan...thank you.