Meneruskan legasi perniagaan satay ini daripada allahyarham ayahanda tercinta..dan kini telah lebih 25 tahun bertapak di Jalan Kelang Lama, Kuala Lumpur, Malaysia. Dikenali dengan nama NMY SATAY
Saturday, February 20, 2010
Babat Goreng Pedas & Kari Ikan Tongkol
Wah..cepat tul D masak tuk tengahari nie ye...ekekeke..ye lah...pas nie nk bawak anak2 ke library pulak...so, kene lah sediakan awal sket juadah tengahari nie...lepas mkn nti leh pegi..
D buat Babat (perut lembu) Goreng Pedas nie coz ternmpak kat dlm mjalah SAJI edisi Dis'2009. Resepi pon simple jer...manakala Kari Ikan Tongkol nie kene lah buat jg pasal x de lauk berkuah pulak nti..x best kan..setiap hidangan mesti nk ade 1 yg berkuah...biasa lah 2.. Jemput menjamu selera ye...
Cucur Bilis
Hai...breakfast ape ari nie??...D? ye..breakfast yg paling simple je...teringat kat tepung cucur Ikan Bilis Adabi yg ade kat dlm lemari dapur 2...ape lg..bancuh2 dan goreng...x yah nk byk2 keje dah..anak2 pon suka...
Fancy Donut...
Salam semua & Happy Saturday
Project anak2 dara D..ekceli nk masukkan entry nie semalam..kan juadah minum petang..hehe..tp x sempat n line streamyx nie pon buat hal smpai ke mlm...so sorry!!
Resepi donut nie D ambil dr website MyResepi.com dan resepinye oleh Yani..Sangat mudah sampai budak2 kat umah nie pon leh buat (of course ngan sdikit guide oleh mama dia ler...hehe). Derang buat mini donut n topping ikut kreativiti masing2..ok lah tu..janji derang happy ngan hasil tangan derang sdiri...jom layanzz..
Friday, February 19, 2010
Nyonya Ayam Kapitan & Kerabu Seafood
Ok..nie dia menu utk hari nie...hahaha. Resepi asal D korek dr majalah RASA edisi 2007..oh majalah ku yg dah berlapok!! ekekeke..tp byk resepi2 yg menarik di dlmnye..
D mmg lama dah nk buat kerabu mcm nie..tp x de kesempatan (mcm le bz sgt)..ahaks!! pape pon td dah minta tlg asben D belikan ape2 yg patot nk buat resepi2 nie..oklah..marilah kita menjamu selera@D's ye...jemput..jemput..jgn segan2!!!
Nasi Goreng Belacan & Telur 1/2 Masak
Hai & Salam to all..
Nie entry breakfast td..maklum2 je lah..nk terus update ke blog pepagi mmg x sempat..tunggu time petang2 sket laa baru ade masa rehat utk D nie..pasal sumer keje dah beress!!hehehe..
Menu pg td Nasi Goreng Belacan..buat sesimple yg mungkin jer...malas nk letak mcm2 bahan..D letak isi ayam ngan sayur2 jer...yg Telur 1/2 masak 2 plak..asben D yg request..ok, layanzzz..
Thursday, February 18, 2010
Crispy, Spicy Prawn & Talapia Goreng Berlada...
Hai..nie entry lunch@D's ari nie...
Bukak2 ice box jumpa udang sedang2 besau nie...dah tu, D teringat 1 resepi udang kat dalam Women's Weekly magazine..edition Nov'2004 jg.. hehehe..nie kira resepi cilok jer memanjang..ekekeke..tp x per..yg penting keazaman utk mencuba resepi2 yg baru nie ada dlm diri, hati n sanubari D!!! chewahhhh...kuikuikui...semacam jer statement ek!!
Rasa udang nie best n pedas2 chunky sket coz ade hirisan badam+cili kering..kombinasi yg unik dengan sedikit perahan lemon..buatkan rasa dia lebih oriental...hemmm..
Selain tu..D masak sayur campur dan juga Talapia Goreng Berlada...demi melengkapi menu kami hari ini...tq & have a good day!!!
Nasi Lemak Kak Timah...
Assalammualaikum & Hello sume...
Pg td mmg x plan nk buat any breakfast...cuma minta kat asben tolong belikan nasi lemak favourite D nie kat kawasan berhampiran..dan seingat D, gerai nie dah beoperasi sejak thn 70'an lg!! Kedai Mak Cik Timah...
D suka nasi lemak lauk sotong dia...mmg perghhh!! syiokkk rasanye beb!! hehehehe...bf pun kul 11pg td..alamat lewat laa D lunch kali nie....seee ya..
Wednesday, February 17, 2010
Sambal Telur Mata & Sotong Kicap...
Hai...kita bertemu lg...dah lunch ke kwan2 D sume?? Mesti dah kan..Oklah..kali nie Lunch@D membawakan anda hidangan yg paling sempoi & biasa2 aje iaitu Sambal Telur Mata (feberet anak2 D nih) dan Sotong Kicap!!
Adoiii..malasnye nk masak ari nie!!..so ambik jln selamat je lah masak lauk pauk mcm nie. Yg simple2 aje..tumis2 sket dah siap!!! Sungguhpun simple tp yg paling penting yg ade kat umah nie terisi perutnye..hahaha..no complaint at all!!...hehehehe...
Fried Macaroni With Seafood...
Salam & Happy Wednesday to everyone....
Hai..betul2 sunyi KL nie...hemm..klu tidak..nk keluar dari rumah pon payah..jam jer memanjang!!! hehehe...Oklah..D buat breakfast yg sempoi jer ari nie...iaitu Makaroni Goreng Seafood ini pon dah terasa-rasa penyakit 'M' dah nk sampai dah nie...ekekeke..
Cukup laa 2 kot utk kami 1 family..asben D pon dah sibuk nk bertugas ari nie (walaupon batuknye lom lg pulih)..maybe dah rasa renyah duk umah x buat ape2!! hehehe...mak D pon dah ke rumah kakak D di Senawang tue...jd..D ler yg akan turun padang selama ketiadaan mak D nie..
Ok lah...layan nie dulu ye....jumpa lg nti!!
Tuesday, February 16, 2010
Carrot Cupcake....
Dah lama nk buat Carrot Cake sbnarnye...tp x pernah nk realisasikan keinginan D nie..tp hari nie akhirnya..dapat juga D membuatnye!! opppss..D mulakan dgn cupcake dulu..maybe next time D buat Carrot Cake sebijik pulak...hehehe..
Hati mula terbakar bila tgok kat blog Sesedap Rasa Jee oleh adik Syazwani Adnan kita 2 duk tayang carrot cake jer brape hari nie...Syazwani kata senang jer nk buat..hehehe..tp mmg senang jer..cuma tinggal nk ngan x nk jer buat!!
Resepi asal Carrot Cupcake nie D ambil dr website MyResepi.com dan resepinye oleh skyblue. Credit to skyblue for this great recepi!!...D x der buat topping pon..just sprinkle some powder sugar jer atasnye tuh!! bak kata Datuk Chef Wan kita, pakaikan dia bedakkk!!...ekekeke..enjoy viewing..
Hati mula terbakar bila tgok kat blog Sesedap Rasa Jee oleh adik Syazwani Adnan kita 2 duk tayang carrot cake jer brape hari nie...Syazwani kata senang jer nk buat..hehehe..tp mmg senang jer..cuma tinggal nk ngan x nk jer buat!!
Resepi asal Carrot Cupcake nie D ambil dr website MyResepi.com dan resepinye oleh skyblue. Credit to skyblue for this great recepi!!...D x der buat topping pon..just sprinkle some powder sugar jer atasnye tuh!! bak kata Datuk Chef Wan kita, pakaikan dia bedakkk!!...ekekeke..enjoy viewing..
RESEPI CARROT CUPCAKES
1-1/2 cawan tepung naik sendiri
1/2 cawan gula halus-D guna gula kastor
3/4 sdk baking powder
1/2 sdk serbuk nutmeg- D x pakai pun
1/4 sdk serbuk cinnamon
secubit garam
1 cawan lobak merah diparut
2 biji telur
3/4 cawan minyak masak
1/2 cawan walnut yg dicincang
Cream Cheese Frosting
2 cawan gula aising
120 gm cream cheese
1 sdk lemon butter/kulit lemon yg diparut
Cara-cara:-
1/2 cawan gula halus-D guna gula kastor
3/4 sdk baking powder
1/2 sdk serbuk nutmeg- D x pakai pun
1/4 sdk serbuk cinnamon
secubit garam
1 cawan lobak merah diparut
2 biji telur
3/4 cawan minyak masak
1/2 cawan walnut yg dicincang
Cream Cheese Frosting
2 cawan gula aising
120 gm cream cheese
1 sdk lemon butter/kulit lemon yg diparut
Cara-cara:-
- Panaskan oven pada suhu 180C. Lapiskan loyang muffin dgn paper cupdan ketepikan.
- Ayak dan masukkan semua bahan2 kering kecuali walnut ke dalam mangkuk besar.
- Masukkan lobak merah, telur dan minyak. pukul hingga sebati. Masukkan walnut dan kacau hingga rata.
- Isikan papercup td dengan adunan 3/4 penuh. Bakar selama 20-25 minit.
- Sementara itu sediaan cream cheese frosting. Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk. Kacau hingga jadi creamy.
- Bila cupcake telah sejuk, sapu 1 sudu besar cream cheese frosting ke atas cupcake dan hiaslah mengikut suka.
Siakap Steam & Ayam Goreng Manis
Salam & Hai sumer...
Menu lunch@D's kali nie ialah Siakap Steam dan Ayam Goreng Manis..kali nie..sumer lauk Mak D yg masak!! hehehe..mak D dah smpai KL mlm td dari Langkawi..shopping sakan beliau..dan of course lah a bunch of chocolate for her grandchilds...hemmm..
Siakap Steam nie D yg request..pasal badan pon x sihat nie..klu pekena lauk steam2 nih mmg membangkitkan selera D ler...tang budak2 lak..lauk Ayam Goreng Manis nie dah memadai..derang suker!! hehe..
Lemon & Mocha Cheesecake...
Haa..nie lah dia favourite anak2 D yg 3 org tuh!! oooppss!! bukan anak2 jer mama & papa dia pon ske gak..hehehehe..
D buat individual serving dgn 2 perisa iaitu Lemon dan Mocha...Cheesecake D buat nie simple jer..x payah nk bakar2..chilled style..rasa mcm ice-cream. Malam td D buat dan hari nie derang dah x saboo2 dah mintak izin nk makan!!! cian anak2ku...
Masa duk dlm peti ais 2 asyik duk bukak n tekan ngan jari...derang nk test samada dah pejal ke belum?? saboo je la...dah 2 tinggal le kesan2 jari derang kat atas cheesecake 2..x per lah..janji derang enjoyy eating kan!! jemput semua...
Mee Hailam@ D's
Salam & hai semua...ade yg dah start keje dah ker ari nie?? Selamat kembali bertugas kpd yg dah bekerja semula ye...buat yg len2..ambillah peluang cuti yg panjang nie utk mengeratkan lg hubungan kekeluargaan yg sedia ada..tp buat diri D sndiri pulak..hemmm...x leh nk kemana2 jwbnye..pasal 1 family D telah dilanda wabak selsema/demam/batuk!! hukhukhuk!!! ape nk buat..dah nasib badannnn...hehehe..
Biarlah D mulakan entry hari nie dgn entry breakfast kami pg td...D mmg dah rancang nk buat Mee Hailam nie mlm td lg..so, pg nie semua bahan2 dah D prepare utk melaksanakan misi..
Hemm..dgn keadaan kami yg sakit2 begini..elok ambil mkanan yg dimasak panas2 lee jwbnyee..then terus mkn...
Monday, February 15, 2010
Opor Sotong & Gulai Lemak Ikan Jenahak...
Ekceli nk masukkan entry nie tghari td lg..tp mata D punyalah mengantuk sesgt right after taken my lunch...masak pon dah awal td..huh!! agaknye nie lah penangan Opor Sotong nie kot...sedapp youuuu..
D jumpa this excellent recepi ialah dari blog Sinar Kehidupan- Kak Yatie kita yg kat USA tu laa..D mmg x tau jenis masakan apekah OPOR nie..D tnye kak Yatie..dan kak Yatie kata..dia mcm ala2 rendang gitu...coz ade kerisik..mmg benar sekali..anak2 D pon suka sgt...thanks kak Yatie..mintak halalkan resepi yg D cilok dr blog akk nie ye..dah x nyabor2 nk try!! hehehe..
Selain drp lauk Opor Sotong nie...D juga ade masak Gulai Ikan Jenahak..haa yg nie favourite asben D ler..beliau mmg ske gulai2 nih!!!! well guys..enjoy viewing k..tq.
KEBAKARANNN!!!!!
Salam & Hye...Good Morning my dear friends..
Wah..tajuk cam gempak jer ek!! Yes..it is!! mmg kejadian yg sebenar2nye berlaku mlm td berhampiran dgn kediaman D ini...
Kebakaran sebuah kedai merepair motosikal & alat2 ganti motor di mlm Tahun Baru Cina!! kebakaran dipercayai bermula pd pukul 12.30 tgh mlm...dan disedari oleh salah seorang jiran D di sini...1 unit bomba pemadam api tiba 10 minit kemudian selepas laporan dibuat oleh jiran D td..tiada kemalangan jiwa dilaporkan!! hahahah..amacam?? leh jd anchorwomen laa D nie!!! ahakss..perasannnnn....Hemm..ekceli D pon tkejut jg..kedai 2 mmg terletak dlm 100 meter jer dr umah D nie..suspens taw!! ok lah..buat tatapan teman2 (visual foto nie mmg x brape elok-x tau nk setting mode mlm cam mane tah) saksikan lah..
Sunday, February 14, 2010
Crispy Honey Banana Rolls With Creamy Custard Cream....
Mak datuk!! panjang tul nama resepinye...ekekeke..Hai..selamat petang geng2 sekalian...dah minum petang ker? mesti lah dah kan?? U ols' sumer superbb!! respects u ols' so much...muahh!!!
Ok lah..nmpaknye D yg selalu ketinggalan byk bab dlm routine harian D utk memasukkan entry2 yg menarik kan..cian D..hehehe..x per lah..harap2 u ols' still give ur support to me ya...i need it!! thanks so much...
Entry D kali nie merupakan hidangan petang kot?? yg mana resepinya D ambil dari majalah Women's Weekly..Nov'2004 edition!!! huh..lama punye daaa...tp masih D simpan kerana byk resepi2 menarik di dalamnye..dan pemilik resepi Crispy Honey Banana Rolls With Creamy Custard cream ialah Deylaila Effendey from Sarawak.
And if you guys would like to try this..here's the recipe ya..enjoy...
Crispy Honey Banana Rolls With Creamy Custard Cream
- 4 ripe banana (use pisang kapok), cut into half lenghtwise
- 2 jack fruit, sliced thinly ( D substitute it with orange)
- 8 popiah skins
- 8 tbsp honey
- salt to taste
- 2 cups oil for deep-frying
- 2 tbsp raw sugar
- 1/2 cup F&N Evaporated milk
- 1 tsp vanilla essence
- 1 tbsp custard powder, stirred into 1 cup of water
- Lay a half banana, 3 slices of jack fruit on a popiah skin. Add a pinch of salt , drizzle 1 tbsp of honey over. Fold in sides of popiah skin and roll up. Use the rest of the ingredientsuntil you have 8 rolls
- Heat oil in pan over a medium fire. When hot, deep-fry rolls, in batches, till golden brown. Cool and set aside. Discard oil in pan.
- In clean pan, add raw sugar and stir over a low fire until it melts. Stir F&N evaporated milk and vanilla essence into the custard mixture. Pour into the melted sugar in the pan and slowly bring to a boil.
- Pour hot custard cream mixture on banana and serve. Or serve custard cream mixture n the side.
Stew Tulang Lembu & Paprik
Wah...semangat D berkobar2 nk buat stew tulang lembu ari nie...pepagi lg dah kuarkan lauk dr freezer 2 dan ternampaklah 5 ketui tulang lembu nie ( D assumed dlm 500g kot). Jadilah..kami kat umah nie pon bknnye ramai naa...hehehe..
Mmg dah lama D nk try buat stew style nie..tp D x cukup info. so..the best thing yg D perlu buat ialah a little research!!! hehehe..Research tuuuu..lawak tul kan..tp x per..demi memenuhi keinginan di hati ku..redah jer!! D google stew resepi dan D terjumpa 2 sites utk D jdkan rujukan..iaitu FP-Ida Bakery dan Blog-From The Kitchen 2 His Stomach. So..D dah ade laa sket guide lines tuk bikin this stew in my way plak..
Dan..inilah hasilnyee..tp mmg sedapppppppp...x sangka best mcm nie rasa stew tulang nie yerk?? klu dpt cicah ngan breads/baguette/roti arab ker.. lg syiok gamaknyee..hehehehe..dan lg satu lauk kami ari nie ialah Paprik..yg nie utk anak2 la pulak..depa suker!!
Resepi Stew Tulang Lembu
A) Rebus hingga daging lembut & empuk
500gm Tulang Lembu
2 ketul Kiub Pati Lembu
1 sd kecil garam
2 inch Halia
B) Blender & Tumis
1 biji Tomato
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1/2 batang carrot
1 biji cili padi (klu nk pedas lee)
1 biji cili besar
1 sd besar Perencah sup(serbuk)
* 3 sd besar minyak utk menumis
C) Sayuran
1 batang carrot ( potong ikut suka)
1 biji kentang ( potong ikut suka)
1 batang celery (hiris ikut suka nk tebal or nipis)
D) Penambah rasa
2 sd besar susu cair
2 helai daun bay/daun salam
2 sd besar sos tomato
- Rebus bahan A - apabila sudah lembut-ketepikan (jgn buang baki air rebusan)
- Tumis bahan B (yg telah di blender) selama 5min. Kemudian masukkan bahan A beserta air rebusannye sekali. Masak lg selama 10 min.
- Masukkan pula bahan C. Masak lg selama 5 min.
- Seterusnya, masukkan bahan D dan masak lg selama 3 min. Sedia untuk dihidang.
'GONG XI FA CHAI !!!!'
Salam & Hello dear friends....
D ambil kesempatan ini utk mengucapkan Selamat Tahun Baru Cina buat semua kaum Tiong Hua di Malaysia khususnye kepada mber baik D..Low Chee Choong, Patricia Yeap, Chan Mew Leng, Loh Thong Seng, Chan Chee Lung, Chan Wai Ling dan ramai lagi...Semoga di tahun baru ini kalian lebih 'Ong'(maju & better luck) x kira dlm ape bidang u ols' ceburi ok!!
Subscribe to:
Posts (Atom)