Wednesday, March 3, 2010

Gulai Ayam Bertumis Ciliapi


Ok..now..bersedialah dgn entry2 hidangan tengahari td pulak yer...hehehe..amboiii..mcm nk lancarkan serangan jer eks!!! adehhh...geng2 blogger lain pon dah lama update entry lunch..D yg selalu kelewatan/ketinggalan..hemmm..apo nak buek?? kita dah tercipta untuk ke sana dan ke mari (ambik & jemput anak sekolah)..hehehe..

Resepi asal oleh mak mertua D....Pn.Rajemah..style mak mertua D nie lain sket..beliau suka tumis dulu klu buat gulai2 cenggini..tp mmg sedapppp sgt..biasalah klu dah nama nye 'mak'..kita x mampu nk tandingi kehebatan mereka dlm bidang masakan nie!! cooking with love gituuu..

Bahan2nye:-

500 gm ayam
1-2 biji kentang
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
20 biji cili padi ( klu nk pedas lebihkan lg)
1/2 inci halia
1/2 inci lengkuas
1 batang serai
1 cawan santan pekat
2-3 cawan air
minyak utk menumis
garam secukup rasa


Cara membuatnye :-
  1. Tumbuk bawang merah,bawang putih,cilipadi, serai, halia & lengkuas hingga agak lumat. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak di dlm kuali. Tumiskan bahan2 yg telah di tumbuk tadi selama 2 minit.
  3. Kemudian, masukkan ayam dan garamkan. Kacau selama 2 minit, kemudian, tuangkan segelas air, kecilkan api gas dan kemudian tutup masakan. Biarkan selama -/+ 5 min.
  4. Apabila air tumisan ayam semakin kurang..masukkan santan dan tambah dengan 1-1/2 cawan air lagi..kacau sebati. Kemudian masak lagi selama 10 minit. Tutup api dan sedia utk di hidang...

No comments:

Post a Comment