Ok..now..bersedialah dgn entry2 hidangan tengahari td pulak yer...hehehe..amboiii..mcm nk lancarkan serangan jer eks!!! adehhh...geng2 blogger lain pon dah lama update entry lunch..D yg selalu kelewatan/ketinggalan..hemmm..apo nak buek?? kita dah tercipta untuk ke sana dan ke mari (ambik & jemput anak sekolah)..hehehe..
Resepi asal oleh mak mertua D....Pn.Rajemah..style mak mertua D nie lain sket..beliau suka tumis dulu klu buat gulai2 cenggini..tp mmg sedapppp sgt..biasalah klu dah nama nye 'mak'..kita x mampu nk tandingi kehebatan mereka dlm bidang masakan nie!! cooking with love gituuu..
Resepi asal oleh mak mertua D....Pn.Rajemah..style mak mertua D nie lain sket..beliau suka tumis dulu klu buat gulai2 cenggini..tp mmg sedapppp sgt..biasalah klu dah nama nye 'mak'..kita x mampu nk tandingi kehebatan mereka dlm bidang masakan nie!! cooking with love gituuu..
Bahan2nye:-
500 gm ayam
1-2 biji kentang
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
20 biji cili padi ( klu nk pedas lebihkan lg)
1/2 inci halia
1/2 inci lengkuas
1 batang serai
1 cawan santan pekat
2-3 cawan air
minyak utk menumis
garam secukup rasa
Cara membuatnye :-
500 gm ayam
1-2 biji kentang
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
20 biji cili padi ( klu nk pedas lebihkan lg)
1/2 inci halia
1/2 inci lengkuas
1 batang serai
1 cawan santan pekat
2-3 cawan air
minyak utk menumis
garam secukup rasa
Cara membuatnye :-
- Tumbuk bawang merah,bawang putih,cilipadi, serai, halia & lengkuas hingga agak lumat. Ketepikan.
- Panaskan minyak di dlm kuali. Tumiskan bahan2 yg telah di tumbuk tadi selama 2 minit.
- Kemudian, masukkan ayam dan garamkan. Kacau selama 2 minit, kemudian, tuangkan segelas air, kecilkan api gas dan kemudian tutup masakan. Biarkan selama -/+ 5 min.
- Apabila air tumisan ayam semakin kurang..masukkan santan dan tambah dengan 1-1/2 cawan air lagi..kacau sebati. Kemudian masak lagi selama 10 minit. Tutup api dan sedia utk di hidang...
No comments:
Post a Comment