Wahhh...nmpaknye virus apam nih dah menjangkit kat umah D laa pulak!! hehehe...semua gara2 dh bertandang kat blog Chik Mimi dari Aku dan Kehidupanku ler pagi td...
Hasilnye?? aduhhh...mmg besttt & gebu..siap segih2 gak ler (walaupon ader yg x sengeh)..ape2 pon ttp sedappp...D buat 2 kaler iaitu pink ngan biru (tp yg kaler biru tu terlebih taruk pewarna..hehehe)...
Dulu mati2 lah D ingat payah naa sangat nk membuatnye..pasal dengar citer kene ragikan sampai 1 hari...adehh..kan ke leceh tueee.. tima kasih byk kpd tuan punya resepi nie iaitu Kak Watie ( D referred dr blog Chik Mimi) kerana sudi bekongsi resepi yg sungguh mudah ini..tq so so much!! Nie dia resepinye yg D c&p dr blog Chik Mimi sayang tu..mintak halal semuanye ye...
Hasilnye?? aduhhh...mmg besttt & gebu..siap segih2 gak ler (walaupon ader yg x sengeh)..ape2 pon ttp sedappp...D buat 2 kaler iaitu pink ngan biru (tp yg kaler biru tu terlebih taruk pewarna..hehehe)...
Dulu mati2 lah D ingat payah naa sangat nk membuatnye..pasal dengar citer kene ragikan sampai 1 hari...adehh..kan ke leceh tueee.. tima kasih byk kpd tuan punya resepi nie iaitu Kak Watie ( D referred dr blog Chik Mimi) kerana sudi bekongsi resepi yg sungguh mudah ini..tq so so much!! Nie dia resepinye yg D c&p dr blog Chik Mimi sayang tu..mintak halal semuanye ye...
Bahan-bahan:
- 1 cawan nasi
- 2 cawan tepung beras
- 1 cawan gula putih
- 1 1/4 cawan air
- 1 sudu kecil yis
- sepeket kecil eno
Caranya:
Blend nasi dengan air hingga halus kemudian masukkan sugar, tepung dan yis. Blend lagi hingga sebati. Masukkan ke dalam bekas dan tutup rapat. Perap lebih dari 3 atau 4 jam (Akak bancuh lewat tengah maalam kukus pukul 5 pagi). Selepas diperap kacau perlahan dan masukkan eno, kacau sebati perlahan-lahan (warnakan kalau suka) dan biar sebentar. Panaskan kukusan. Masukan ke dalam acuan-acuan kecil dan kukus selama 15 hingga 20minit dengan api kuat. Boleh di makan dengan kelapa parut yang dikukus sebentar dan digaul dengan sedikit garam jika suka.
No comments:
Post a Comment