Wednesday, March 3, 2010

Resepi Kek Jelly Buah-Buahan

* Gambar ini sekadar rujukan*

Salam & Hello semua...

Maaflah coz D lewat menyertakan resepi entry yg lalu iaitu ; Kek Jelly Buah-Buahan...Resepi asal D x sure..coz D dpt resepi nie dr akk D yg duk Senawang tuh!! oklah..meh try resepi nie ye:-

Bahan2nya:-

Bahan A

1 kotak Kek ( Swiss Roll/Pound Cake/Marble Cake)
*di potong2 & buat lapisan paling bawah sekali

Bahan B

500ml susu segar
3 sdb tepung kastad
2 sdb gula * Masak sampai pekat dgn api perlahan

Bahan C

1 tin buah-buahan Koktel
* Tabur sebagai lapisan ke-3

Bahan D

1 kotak Kristal Jelly Nona (any flavour -D guna Raspberry)
2 cawan air
1-2 sdk gula ( x letak pon x per)
* Masak hingga jelly pekat dgn api perlahan

Cara Membuatnya:-
  1. Susun potongan kek/bahan A ke dlm bekas casserol sebagai lapisan yg paling bawah.
  2. Tuangkan bahan B. Biarkan sebentar selama 5 min
  3. Tabur rata bahan C.
  4. Akhir sekali lapiskan bahan D sebagai lapisan paling atas sekali.
  5. Sejukkan Kek Jelly Buah-buahan. Sedia untuk dihidang

No comments:

Post a Comment