Biarlah rupamu hodoh..tp rasamu sangat indah...
Hai..kita bertemu kembali..virus R masih ade lg dlm diri D nie kot!!! hehehe..tu yg dok tersampuk buat Bahulu Batik Mekar nie...oppsss...sebelum tu..resepi nie D discover kat MYR website..mayb yg latest dari KAK FIDA@MYR...mintak halal ye kak resepi nie!! ianya ekceli mcm ade unsur2 apam..tp teksture dia yg buat dia jadi mcm bahulu tu..but believe me...sedapppp sgt!!! try ler buat klu x percaya...tp klu ade yg kene serang ngan virus M tu...bawak2 ler ambik seketui dua buat minum petang nie yea..hehehe...chaoss..
Haikal cakap : "mama, nk kuih aiskrim tu!! " hehehe..yg warna coklat tu D letak perisa kopi/coffee emulco...
Haikal cakap : "mama, nk kuih aiskrim tu!! " hehehe..yg warna coklat tu D letak perisa kopi/coffee emulco...
BAHULU BATIK MEKAR
bahan-bahan:-
125 gm tepung gandum
1 sdk baking powder (ayak bersama tepung gandum)
115 gm gula halus
1/2 sdk penuh ovalette
4-1/4 sdb susu cair
1/2 sdk esen vanilla
1 biji telur grade A
1 sdk pes coklat-D ganti ngan coffee emulco
Cara membuatnya :-
bahan-bahan:-
125 gm tepung gandum
1 sdk baking powder (ayak bersama tepung gandum)
115 gm gula halus
1/2 sdk penuh ovalette
4-1/4 sdb susu cair
1/2 sdk esen vanilla
1 biji telur grade A
1 sdk pes coklat-D ganti ngan coffee emulco
Cara membuatnya :-
- Panaskan kukusan. Sediakan papercup beralas mangkuk acuan.
- Pukul semua bahan kecuali pes coklat hingga sebati dan pekat.
- Adunan dibahagi kepada 2 bahagian. Dibubuh pes coklat pd 1 bhg.
- Masukkan adunan beselang seli dalam papercup yg tersedia hingga habis.
- Kukus selama 10-15 min dengan api kuat.
- Sejukkan kuih dan bolehlah disajikan.
No comments:
Post a Comment