Wednesday, February 24, 2010

Mee Suah Tomyam


Inilah breakfast D & anak sulung D pg td..Mee Suah..pernah makan x?? nie sebenarnye salah satu dr jenis mee cina..tp halus2 mcm mee hoon..tp bila kita masak dia cpt lembut..so x leh overcook taw!!

Selalunye D tumis biasa jer..tp ari nie buat kelainan sket...D masak gaya tomyam plak..hemmm..menyelerakan tul!! ekekkee..anak sulung D lg ler bertambah2 mknnye...


RESEPI MEE SUAH TOMYAM

Bahan2:-

1 paket mee suah (kat pasaraya cari kat bhg mee hoon/maggi)
2 kuib perisa tom yam
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
50 gm sotong
50 gm udang
(ayam n daging- leh letak klu suka)
sayur campur (carrot,couliflower,sawi n etc)
sedikit minyak utk menumis
air 4 cawan

Cara :-
  1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan bawang merah hingga naik bau.
  2. Masukkan sotong n udang. Kemudian masukkan air. Reneh selama 3 min.
  3. Kemudian masukkan sayuran dan kiub tomyam. Reneh lg 2 min.
  4. Akhir sekali masukkan mee suah dan masak selama 1 minit shj...sedia utk dihidang.

No comments:

Post a Comment