Monday, February 22, 2010

Kurma Daging & Acar Rampai Berbijan...



Lawan kpd Beef Carrot Rice nie pulak...ialah Kurma Daging dan Acar Rampai Berbijan(smpt call mk mertua td tnye resepi nie..hehe)..acar jenis nie mmg beza sket dari acar biasa pasal dia ade sos putih/bijan..rasa lemak2 manis dan masam sekata...Amacam?? boleh layan ker...jemput mkn semua...lol..

ACAR RAMPAI BERBIJAN

Bahan A

2 biji timun - potong panjang 2 inci buang empulur
2 biji carrot - potong panjang 2 inci jg
4 bij cili merah - potong panjang 2 inci
*Rendam selama 10 minit dgn air kapur kemudian cuci bersih dan toskan.

Bahan B

4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
* hiris nipis2

Bahan C

100gm bijan
* di goreng tanpa minyak hingga agak kuning...guna api yg perlahan
* kemudian di blender halus

garam dan gula & cuka secukup rasa
1 cawan air

Cara membuatnya:-
  1. Tumis bahan B hingga wangi.
  2. Masukkan bahan C yg diblender halus dan air. Kacau sebati selama 1 minit.
  3. Kemudian masukkan bahan A dan masak selama 5 minit lagi
  4. Perasakan acar dengan gula, garam & cuka secukup rasa.
  5. Kacau sebati selama 1 minit dan bolehlah diangkat utk dihidangkan

No comments:

Post a Comment