Assalammualaikum & Helooooooooooo my dearest friends...
Alamak..betul2 rinduuuuu la ngan u olss sumerr...hehehe..u olss sumer ape khabar?? ape citer terbaru?? hehehe..sorry sgt2..mmg D dah ketinggalan banyak story morry menariks u olss sumer rasanye..huhu..D sgt2 berterima kasih kpd u olss yg sudi singgah n tinggalkan komen2...insyaAllah..senang2 nti D reply n pay you a visits back yea!! Thank u once again...
Sebenarnye ade citer di sebalik kehilangan D nie...semuanye gara2 line internet D yg bermasalah..D buat report n pihak TM pon dah repair..so, insyaAllah..harap2 x de lah gangguan yg menyakitkan jiwa raga nie lagi..hehehe...yeehaaa!! i'm backkk!!
Oklah..back to this entry...ekceli tekak D mmg teringin nk mkn tat kecik2 comel2 nih..x nk order2..tp mmg ghairah nk buat!! kuikui...maka terhasillah cubaan ku yg pertama nie..iaitu Fruit Tartlets...dalamnye D letak krim..topping ngan buah2 koktail dlm tin tu jer...camner?? jadi ker nie?? u olss bg komen yea..tp rasa mmg sedap sgt!! hehehe...jom mkn sesama yea...
Alamak..betul2 rinduuuuu la ngan u olss sumerr...hehehe..u olss sumer ape khabar?? ape citer terbaru?? hehehe..sorry sgt2..mmg D dah ketinggalan banyak story morry menariks u olss sumer rasanye..huhu..D sgt2 berterima kasih kpd u olss yg sudi singgah n tinggalkan komen2...insyaAllah..senang2 nti D reply n pay you a visits back yea!! Thank u once again...
Sebenarnye ade citer di sebalik kehilangan D nie...semuanye gara2 line internet D yg bermasalah..D buat report n pihak TM pon dah repair..so, insyaAllah..harap2 x de lah gangguan yg menyakitkan jiwa raga nie lagi..hehehe...yeehaaa!! i'm backkk!!
Oklah..back to this entry...ekceli tekak D mmg teringin nk mkn tat kecik2 comel2 nih..x nk order2..tp mmg ghairah nk buat!! kuikui...maka terhasillah cubaan ku yg pertama nie..iaitu Fruit Tartlets...dalamnye D letak krim..topping ngan buah2 koktail dlm tin tu jer...camner?? jadi ker nie?? u olss bg komen yea..tp rasa mmg sedap sgt!! hehehe...jom mkn sesama yea...
RESEPI FRUIT TARTLETS
bahan2 untuk pastri rapuh manis:-
200 gm tepung gandum/diayak
secubit garam
100 gm gula aising/gula kastor
110 gm mentega
1 biji kuning telur
1-2 titis esen vanilla
Inti : buttercream/kastad/coklat-D guna buttercream
Hiasan atas inti:-
buah-buahan segar yg dipotong2 kecil/buah-buahan dlm tin/kekacang & etc..
Cara membuat pastri rapuh manis:
bahan2 untuk pastri rapuh manis:-
200 gm tepung gandum/diayak
secubit garam
100 gm gula aising/gula kastor
110 gm mentega
1 biji kuning telur
1-2 titis esen vanilla
Inti : buttercream/kastad/coklat-D guna buttercream
Hiasan atas inti:-
buah-buahan segar yg dipotong2 kecil/buah-buahan dlm tin/kekacang & etc..
Cara membuat pastri rapuh manis:
- Satukan mentega dan garam. Gaul sebati. Masukkan mentega dan ramas hingga menjadi seperti serbuk roti.
- Kemudian masukkan gula aising. Gaul rata lagi.
- Masukkan telur dan esen vanilla dan gaul lagi hingga jadi doh yg lembut.
- Balut doh dan sejukkan/rehatkan dlm chiller selama 20 min.
Cara membakar pastri tat:-
- Panaskan oven 200 darjah-D adjust ke 180 darjah
- Keluarkan pastri dari peti sejuk/chiller. Uli selama 1-2 min. Bahagikan kepada 24 bebola.
- Isikan ke dalam acuan tat kecil dgn 1 bebola pastri & tekan supaya menutup bentuk acuan keseluruhannya sama tebal.
- Ulang hingga doh habis. Bakar selama 15 minit atau hingga kekuningan.
- Apabila masak, sejukkan pastri kosong dan kemudian bolehlah dipaipkan inti pilihan ke dalamnye.
- Akhir sekali, hiaslah dengan buah-buahan pilihan atau kekacang.
Sumber : Resepi Khusus KBSM
No comments:
Post a Comment