Wednesday, April 21, 2010

Fruit Tartlets....

Assalammualaikum & Helooooooooooo my dearest friends...

Alamak..betul2 rinduuuuu la ngan u olss sumerr...hehehe..u olss sumer ape khabar?? ape citer terbaru?? hehehe..sorry sgt2..mmg D dah ketinggalan banyak story morry menariks u olss sumer rasanye..huhu..D sgt2 berterima kasih kpd u olss yg sudi singgah n tinggalkan komen2...insyaAllah..senang2 nti D reply n pay you a visits back yea!! Thank u once again...

Sebenarnye ade citer di sebalik kehilangan D nie...semuanye gara2 line internet D yg bermasalah..D buat report n pihak TM pon dah repair..so, insyaAllah..harap2 x de lah gangguan yg menyakitkan jiwa raga nie lagi..hehehe...yeehaaa!! i'm backkk!!

Oklah..back to this entry...ekceli tekak D mmg teringin nk mkn tat kecik2 comel2 nih..x nk order2..tp mmg ghairah nk buat!! kuikui...maka terhasillah cubaan ku yg pertama nie..iaitu Fruit Tartlets...dalamnye D letak krim..topping ngan buah2 koktail dlm tin tu jer...camner?? jadi ker nie?? u olss bg komen yea..tp rasa mmg sedap sgt!! hehehe...jom mkn sesama yea...

RESEPI FRUIT TARTLETS

bahan2 untuk pastri rapuh manis:-

200 gm tepung gandum/diayak
secubit garam
100 gm gula aising/gula kastor
110 gm mentega
1 biji kuning telur
1-2 titis esen vanilla

Inti : buttercream/kastad/coklat-D guna buttercream

Hiasan atas inti:-

buah-buahan segar yg dipotong2 kecil/buah-buahan dlm tin/kekacang & etc..

Cara membuat pastri rapuh manis:
  1. Satukan mentega dan garam. Gaul sebati. Masukkan mentega dan ramas hingga menjadi seperti serbuk roti.
  2. Kemudian masukkan gula aising. Gaul rata lagi.
  3. Masukkan telur dan esen vanilla dan gaul lagi hingga jadi doh yg lembut.
  4. Balut doh dan sejukkan/rehatkan dlm chiller selama 20 min.
Cara membakar pastri tat:-
  1. Panaskan oven 200 darjah-D adjust ke 180 darjah
  2. Keluarkan pastri dari peti sejuk/chiller. Uli selama 1-2 min. Bahagikan kepada 24 bebola.
  3. Isikan ke dalam acuan tat kecil dgn 1 bebola pastri & tekan supaya menutup bentuk acuan keseluruhannya sama tebal.
  4. Ulang hingga doh habis. Bakar selama 15 minit atau hingga kekuningan.
  5. Apabila masak, sejukkan pastri kosong dan kemudian bolehlah dipaipkan inti pilihan ke dalamnye.
  6. Akhir sekali, hiaslah dengan buah-buahan pilihan atau kekacang.

Sumber : Resepi Khusus KBSM


No comments:

Post a Comment