Selain dari Sambal Tumis Udang Galah td..inilah hidangan yg boleh dianggap special jg...pd kelainan rasa & masakan taucu...Menu nie merupakan menu taucu jenis bersantan...mungkin ade yg pernah mencuba masakan nie kan!! ekceli abg ipar D merupakan orang Minang..so, menu2 kat umah D nie dah agak pelbagai ler..hehehe..
Oklah..pd siapa yg belum pernah masak style nie boleh lah cuba yea, nie resepinye...
SIAKAP TAUCU MINANG
Bahan2nya:-
1 ekor kan Siakap (potong ikut suka-D potong 2)
20 biji ciliapi (suka nk -/+)
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
3 sdb taucu
1 cawan santan pekat
1/2 cawan air
2-3 biji cili hijau (belah 2 memanjang)
3 sdb minyak(utk menumis)
garam & perasa
Cara membuatnya:-
1 ekor kan Siakap (potong ikut suka-D potong 2)
20 biji ciliapi (suka nk -/+)
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
3 sdb taucu
1 cawan santan pekat
1/2 cawan air
2-3 biji cili hijau (belah 2 memanjang)
3 sdb minyak(utk menumis)
garam & perasa
Cara membuatnya:-
- Bersihkan ikan..goreng sebentar. Ketepikan.
- Blender ciliapi, bawang merah, bawang putih & halia. Ketepikan.
- Panaskan minyak dan tumis bahan2 yg diblender td hingga naik bau.
- Masukkan taucu dan kacau. Kemudian, masukkan pula santan pekat dan 1/2 cawan air. Masak selama 1-2 minit. Masukkan garam & perasa secukupnya.
- Akhir sekali masukkan ikan yg telah digoreng td dan cili hijau yg telah dipotong. Kacau sebentar. Sedia untuk dihidang..
No comments:
Post a Comment