Friday, June 18, 2010

Ikan Bakar, Air Assam & Ulam-Ulaman Celur....

Ikan di laut..asam di darat...dalam periuk..bertemu juga...hehehhe...ade kait mengait ker ngan entry D nie?? huh!! jauh panggang dari api kot..mungkin yg berkait pon cuma ikan dan air asam ade laa..hehehe...

Hari nie mak D bakar ikan tuk hidangan tgahari nie...wahhh...cam best jer lauk kat umah nie ari nie...hehehe...mmg kebiasanya pada hari Jumaat, kami akan buat ikan bakar..tak pasti plak kenapa ye? or maybe mmg kebetulan asal buat lauk ikan bakar jer jatuh pd hari Jumaat ke? wallahualam!!ahakss...

Mak D bakar 2 jenis ikan iaitu Ikan Lampam dan Belanak (besar)...memula terkezut gak tgok ikan belanak besar cam tuh!! sampai D tnye kat mak D ikan ape tue..pelik sket rupa dia...cam ikan Haruan pon ade gak iras2nye..hahaha...funny tul le...mana taknye, biasa kita tgok ikan belanak kecik2 jer..goreng pon sodappp...

klu dh makan ikan bakar nie mmg wajib ade Air Assam yg betul2 power cam mak D buat nih!!! sedapnyeee...wahhh!! puji mak sendiri nmpak!! ekekeke...mmg betul D tak tipu taw..pada sape2 yg pernah rasa air assam yg mak D buat nih..mesti akan bersetuju punyee lah...nk2 lagi klu meratah...perghhh!!! meletoppp!! hehehe...Selain tu, tak ketinggalan ulam-ulaman celur juga buat pelengkap hidangan...


Hah..ape lagi??? Jom laa pekena ikan bakar kat sini ramai2 ye....semua free jer..tak yah bayar pon!!ekekkee....layannn....

Resepi Cicah Assam

Bahan2:-

1 genggam Asam Jawa
1 cawan air masak
4-5 sdb gula
belacan 1 inci
10-15 biji cili api/-+
sedikit garam
sedikit ajinomoto
3 ulas bawang merah/ricih + gaul bersama air assam

Cara membuatnya:-
  1. Ramas asam jawa bersama air sampai pekat. Buangkan biji2 asam jawa. Ketepikan.
  2. Tumbuk ciliapi, belacan dan ajinomoto sampai lumat.
  3. Kemudian masukkan bahan tumbuk ke dlm air asam jawa tadi.
  4. Tambahkan garam, gula dan bawang ricih. Gaul sebati. Sedia utk dihidang bersama ikan bakar.

1 comment: