Inilah dia sajian minum petang kat umah D hari nie...Cream Puff with Custard Filling...semalam masa bawak anak2 + anak2 buah ke library...sempat D salin resepi Cream Puff nie dari 1 buku resepi yg ditulis oleh Chef Kamarul...
D rasa resepinye mudah jer...cam senang nk buat...so, td nie D pon cubalah buat. 1st time nie..tak tau jadi ker tak?!!huhu...so D buat keputusan buat 1/2 batter jer...sekurang2nye klu tak jadi pon tak de laa membazir sgt..hehe...Ternyata sangkaan D meleset!! mmg jadik dan sedapppp...hehehee..yg kat umah nie dh bising2 especially mak D.. kata nape buat sikit jer...huhu..dah sikit tak cukup ler... Nak2 lagi 'tuan kecik' tu dah tak sabar2 nk ngap benda tuh!! hehehee... Jom le kita minum petang sesama...lol
D rasa resepinye mudah jer...cam senang nk buat...so, td nie D pon cubalah buat. 1st time nie..tak tau jadi ker tak?!!huhu...so D buat keputusan buat 1/2 batter jer...sekurang2nye klu tak jadi pon tak de laa membazir sgt..hehe...Ternyata sangkaan D meleset!! mmg jadik dan sedapppp...hehehee..yg kat umah nie dh bising2 especially mak D.. kata nape buat sikit jer...huhu..dah sikit tak cukup ler... Nak2 lagi 'tuan kecik' tu dah tak sabar2 nk ngap benda tuh!! hehehee... Jom le kita minum petang sesama...lol
Resepi Cream Puff with Custard Filling
Bahan2 untuk Cream Puff:-
1/4 litre(250ml) Air
100 g mentega
1 sdk gula kastor
125 gm tepung gandum
3 biji telur
1/2 sdk garam
Bahan2 untuk Custard filling:-
1/2 litre(500ml) susu segar UHT
1 biji telur
25 gm tepung kastad
30 gm tepung jagung
100 gm gula kastor
1 sdk esen vanilla
Bahan2 untuk Cream Puff:-
1/4 litre(250ml) Air
100 g mentega
1 sdk gula kastor
125 gm tepung gandum
3 biji telur
1/2 sdk garam
Bahan2 untuk Custard filling:-
1/2 litre(500ml) susu segar UHT
1 biji telur
25 gm tepung kastad
30 gm tepung jagung
100 gm gula kastor
1 sdk esen vanilla
Cara Membuat Cream Puff:-
- Campurkan gula, air dan mentega dan masak hingga mendidih.
- Masukkan tepung dan kacau dengan senduk kayu hingga sebati dan tak melekat pada periuk. Sejukkan sebentar.
- Masukkan telur 1 per 1dan kacau hingga sebati.
- Paipkan ke atas dulang pembakar yg telah disapu dengan mentega/minyak
- Bakar selama 15 minit pada suhu 190 darjah.
Cara Membuat Custard Filling:-
- Campur dan gaul sebati telur, gula kastor, tepung kastad, tepung jagung dan esen vanilla dlm 1 bekas. Asingkan.
- Kemudian tuangkan susu yg telah dipanaskan sedikit dan masak hingga kastad mendidih dan likat.
- Letakkan ke dalam cream puff yg telah di potong 2.
- Taburkan sedikit gula aising ke atanya. Sedia untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment