Thursday, May 13, 2010

Sup Tulang Merah(Bone Steak)....

Assalammualaikun & Hello mber2 tersayang....

U olss semua sihat?? D harap u olss semua baik2 belaka hehehe....D nie yg x berapa nk ok lately nie...x tau nape tebiat malas sangat nk update blog nie...ditambah lg ngan kerja2 yg sedia ade..i'm so sorry guyssss...huhu...

Oklah...meh ler kita cuci2 mata ngan entry2 lapok dari D yea...hehhe..semua main entry tertunda jer ari nie...respects sgt kat kawan2 yg sentiasa committed ngan entry2 yg mengancam hari2!! Salute u geng!!..D nie kira dah ketinggalan byk dah nie...x per insyaAllah, slowly D try to back in track yea...lol...

Nie dia Sup Tulang Merah yg D teringin sangat nk makan...1st time D mkn masa D ngan asben g bakar satay kat surau Section 7, Shah Alam Selangor...Ajk surau ade buat jamuan hari raya..it's 2 years ago punye story morry ler nie. Ade sorang 'Abang' tu buat...masak kat surau tu jugak di majlis yang sama...perghhhh!! sedap gilerr sup dia...warna merahnye yg mengancam tu...!! adehhhh.mmg syiok...Asben D suka bab kat dlm tulang tu...yg klu nk mkn kene guna straw lg...tp D x brape suka sgt part yg tu...lemakkkk sangatt!! heehhee

So, D google punye google kunun nk carik resepi...at last, D jumpa resepi simple nie oleh mber blogger kita, As New Zealand dari mynurkasih.blogspot.com , Mekasih ye As, harap As halalkan resepi nie ye..pada D resepinye mudah..bahan2 pon simple..sedap pon sedap walaupun x exactly mcm Sup Tulang Merah yg ori...tp mmg not bad at all..x rugi D cuba pun...Anak2 n Asben pon suka sgt..smpai x cukup....maklum je lah, tulang pon beli skilo jer...hehhe...jom layanzzz...

RESEPI SUP TULANG MERAH (BONE STEAK)

Bahan2:-

1 kg tulang lembu /tulang kambing
1 senduk cili kering/cili boh
5 biji bawang besar- kisar
4 ulas bawang putih- kisar
1 inci halia- kisar
1/2 tin tomato puree
1/2 botol sos tomato
2 biji telur (kocok ngan garfu)- D x letak
2 sdb tepung gandum - D x letak
2 sup bunjut tulang Adabi
Garam secukup rasa
3 sdb gula
Sedikit minyak untuk menumis

Bahan Hiasan - Hirisan kobis/carrot/lada hijau & bawang goreng

Cara membuatnya :-
  • Tulang dicuci bersih dan direbus bersama 2 sup bunjut hingga empuk dan ketepikan.
  • Tumiskan bahan2 kisar dan cili kering. Setelah naik minyak, masukkan tomato puree, garam dan gula.
  • Masukkan tulang yg telah direbus dan air rebusan tadi, biarkan mendidih.
  • Masukkan bancuhan tepung gandum anggaran 1/2 cawan, kacau rata.
  • Masukkan sos tomato dan akhir sekali masukkan telur yg telah dikocok tadi.
  • Ketika menghidang, bolehlah taburkan hirisan cili hijau,kobis, carrot dan bawang goreng

5 comments:

  1. Salam kak D! bone steak ni mmg sedap!makan dgn roti jer dah kenyang ehehe... lama tak buat! ni yg terasa nak buat jugak niii :D

    ReplyDelete
  2. Wsalam ika...buat jgn x buat...mmg meleleh air liur klu tgok!! nk mkn x tau mane nk carik..tu yg buat sdiri tu..hehe..takut kempunan plak!! hahaha

    ReplyDelete
  3. Pehhh..inilah resipi yang belum cuba dimasak lagi..makan pun tak pernah, sebabnyer kalo masuk jer tulang kat umah ni, tak lain tak bukan, mesti buat sup..takut plak orang rumah ni 'jakun' bila masak sup ni...tp kat kedai ada jual kan..nk cuba lah...idak pun, saya tempah kat D jer lah..hehehe

    ReplyDelete
  4. Wsalam noorma...amboi nk order kat ita noorma?? hishhhh x yah ler..D kannye tau msk bebenorrr..ekekeke..resepi pon ade tu..try je ler..sure jd punyee..InsyaAllah..hehehe

    ReplyDelete
  5. Hi Mama-D...cakap pasal sup tulang merah nih, saya baru jer upload pics kat blog saya masa gi makan kat Beach Road Gardens Singapore. Best sangat. 15 ketul habis sekelip mata hehe. Sedut punye sedut sampai pening di buat nye.

    Senang2 tu singgah la yer kat www.blogmakanbest.blogspot.com topik pasal makan makan dan makan jer 100% takder topik lain. Kebanyakan nye di area JOHOR maklum la orang JB.

    Jangan lupa follow blog saya tau TQ TQ TQ...

    ReplyDelete