Sunday, December 11, 2011

MANDAI (Kulit Nangka)

Assalammualaikum & Hye semua.

Wawww....lama sungguh rasanye D x ber-blog. Mungkin juga disebabkan oleh kekangan masa(mcm ler bz bebeno...ngee) atau mungkin juga tiada bahan yg menarik untuk D kongsikan bersama di sini..but somehow, i really2 missed my blogging moment!huhu....ape nk buat kn~



Ok...untuk entry kali ini D rasa mungkin sesuai for a good comeback kowt?! I don't know??hehehe...alright, rasa2nye u olls pernah makan tak MANDAI nie? dear all, ini merupakan makanan bagi orang2 yg berketurunan Banjar khususnya. Ia perbuat daripada kulit nangka or cempedak (ambil bahagian sarangnya shj) lalu dijerukkan di dalam bekas dan kemudian diperam lama...somethin' like pekasam...cuma pekasam tu drp ikan lah kan?...tp klu nk berkenalan lebih lanjut dengan nie leh baca kat SINI

 inilah dia Mandai yg telah dijadikan lauk

Cara masak pon sangat mudah....simple2 jer udah memadai...tp nk lg power letak cili api byk2...klu D pulak just tumis dengan bawang putih, bwg merah dan halia...buh udang kering sket....tumis ngan sedikit minyak..kemudian tambah telur...lazat beb!enjoy keyh...


No comments:

Post a Comment