Sunday, February 14, 2010

Stew Tulang Lembu & Paprik




Wah...semangat D berkobar2 nk buat stew tulang lembu ari nie...pepagi lg dah kuarkan lauk dr freezer 2 dan ternampaklah 5 ketui tulang lembu nie ( D assumed dlm 500g kot). Jadilah..kami kat umah nie pon bknnye ramai naa...hehehe..

Mmg dah lama D nk try buat stew style nie..tp D x cukup info. so..the best thing yg D perlu buat ialah a little research!!! hehehe..Research tuuuu..lawak tul kan..tp x per..demi memenuhi keinginan di hati ku..redah jer!! D google stew resepi dan D terjumpa 2 sites utk D jdkan rujukan..iaitu FP-Ida Bakery dan Blog-From The Kitchen 2 His Stomach. So..D dah ade laa sket guide lines tuk bikin this stew in my way plak..

Dan..inilah hasilnyee..tp mmg sedapppppppp...x sangka best mcm nie rasa stew tulang nie yerk?? klu dpt cicah ngan breads/baguette/roti arab ker.. lg syiok gamaknyee..hehehehe..dan lg satu lauk kami ari nie ialah Paprik..yg nie utk anak2 la pulak..depa suker!!

Resepi Stew Tulang Lembu

A) Rebus hingga daging lembut & empuk
500gm Tulang Lembu
2 ketul Kiub Pati Lembu
1 sd kecil garam
2 inch Halia

B) Blender & Tumis
1 biji Tomato
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1/2 batang carrot
1 biji cili padi (klu nk pedas lee)
1 biji cili besar
1 sd besar Perencah sup(serbuk)
* 3 sd besar minyak utk menumis

C) Sayuran
1 batang carrot ( potong ikut suka)
1 biji kentang ( potong ikut suka)
1 batang celery (hiris ikut suka nk tebal or nipis)

D) Penambah rasa
2 sd besar susu cair
2 helai daun bay/daun salam
2 sd besar sos tomato

  1. Rebus bahan A - apabila sudah lembut-ketepikan (jgn buang baki air rebusan)
  2. Tumis bahan B (yg telah di blender) selama 5min. Kemudian masukkan bahan A beserta air rebusannye sekali. Masak lg selama 10 min.
  3. Masukkan pula bahan C. Masak lg selama 5 min.
  4. Seterusnya, masukkan bahan D dan masak lg selama 3 min. Sedia untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment