Monday, April 5, 2010

Nagasari Cendol...

Hai & Salam buat semua sahabat2 tersayang...

Wah!! terasa lama tul x jenguk umah sdiri nih!! hehehe...Ape khabar kawan2 ku semuanye..D harap semua sihat2 hendaknye ye..Ke mana gamaknye D pegi sehari dua nih?? ermmm...sebenarnye x ke mana2 pon..ade jer..cuma bercinta dgn line tenet nie..sampai dah naik muak!! huhu..x tau nk ckp camne lg..bosannnn!!

Rasanya, let me just start with this entry lah...iaitu Nagasari Cendol...sejenis kuih ala2 dessert pon ye gak!!..haa yg nie laa di ajarkan oleh akk kita iaitu Pn Sheila Shafea from Nshafea Duniaku Blogspot...sewaktu di kelas masakan minggu yg sudah. D pon x tau ler jadi ke idak..rasanye adunan D nie terlembik sedikit..jd agak menyukarkan proses pembungkusan dgn daun pisang tuh..walaubagaimanapun, rasa tetap besttt!!


NAGASARI CENDOL

bahan-bahan:-

1 cawan tepung jagung
1 cawan gula
1 1/2 cawan cendol (cuci dan tos)
3-4 cawan air (-/+)
1/2 sdk garam
1 kotak kecil santan segera
(or 1 cawan santan pekat)
daun pisang/bekas untuk membungkus

cara-cara:-
  1. Satukan tepung jagung, santan, gula, garam dan air (agak2 ye) ke dalam periuk.
  2. Masak hingga pekat. Kemudian masukkan cendol.
  3. Tutup api. Biarkan lebih kurang 5 minit.
  4. Sudukan 2 sudu ke atas daun pisang dan bungkus seperti lepat. Buat hingga habis.
  5. Sejukkan di dalam chiller dan sedia untuk dihidang.

2 comments:

  1. salam D, akak kalau kuih kukus2 mcm gini memang suka sangat.....ada resepinya tak..

    ReplyDelete
  2. Salam Kak Yatie..ekceli kuih nie x yah kukus kak!! dia mcm dessert jer..dah bungkus msk peti ais bg chill..insyaAllah nti D will update the resepi ye. tq kak..

    ReplyDelete