![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjjCEUwNZ9Yw8eMFaDL6VXjQSB1X7YcjZQasnIrhj93ouGPhXg2zi2Aq7xoX-LqpOpaBl8Nzh0MlJxCEIkL0Ry6oabMyEYsudBLh4Vayuj6GpSKL-2yd8iZATeFbtuLMEXucJoOFr14kzw/s400/kerang.jpg)
Waktu balik dari hantar Haikal ke tadika td..sempat singgah kedai yg jual sayur2 dan ikan2 kat area umah D nie...ternampak plak kerang..D beli sekilo..tp lom ade idea nk masak ape...
Bila dah sampai ke rumah D bgtau mak yg D ade beli kerang td..mak D ckp goreng je lah!!! hehehe..pernah ke buat kerang goreng?? D tau kerang boleh buat lauk goreng nie pon dari MIL D di kg..memula rasa pelik gak..tp bila dah makan...hallamakk!! syiokk rupanyee..meh try buat..
Bahan2nya :-
1 kg kerang (cuci bersih)
3 ulas bawang merah (hiris halus)
2 ulas bawang putih(hiris halus)
1 inci halia(hiris halus)
3-4 biji cili api (klu nk pedas)
1-2 btg serai (dititik)
garam secukup rasa
minyak utk menumis
sedikit air
Cara membuatnya :-
1 kg kerang (cuci bersih)
3 ulas bawang merah (hiris halus)
2 ulas bawang putih(hiris halus)
1 inci halia(hiris halus)
3-4 biji cili api (klu nk pedas)
1-2 btg serai (dititik)
garam secukup rasa
minyak utk menumis
sedikit air
Cara membuatnya :-
- Tumis bawang merah, bawang putih, halia dan serai hingga naik bau. Kemudian masukkan kerang dan sedikit air. Kacau sebati.
- Kemudian masukkan garam dan cili api. Kacau sebentar. Tutup selama 5 min.
- Bila kulit kerang sudah terbuka, boleh dah tutup api dan hidangkan panas2.
No comments:
Post a Comment